Da li je Srbiji neophodna pomoć Evrope za gašenje termoelektrana na ugalj?

Vesti | Srbija | Goriva | Ugalj

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je u Bukureštu, na sastanku ministara životne sredine EU, da je Srbiji neophodna pomoć evropskih fondova za gašenje termoelektrana na ugalj i da se poslednjih godina ulažu značajna sredstva kako bi se to pitanje rešilo. Trivan je u Rumuniji razgovarao i sa evropskim komesarima za klimu i energetiku i za životnu sredinu.

Na sastanku sa evropskim komesarom za klimatske akcije i energetiku Migelom Ariasom Kanjeteom u okviru Neformalnog sastanka ministara zaštite životne sredine članica EU kazao da su među najznačajnim ekološkim problemima u Srbiji upravljanje otpadom, nedostatak administrativnih kapaciteta i smanjenje zagađenja vazduha iz termoelektrana.

U okviru plenarnog zasedanja Neformalnog sastanka koji se održava u Bukureštu, održane su sesije posvećene klimatskim promenama i rezultatima Globalne procene stanja biiodiverziteta i ekosistemskih usluga i značaju za EU i Globalni okvir biodiverziteta za period nakon 2020. godine.

Obraćajući se učesnicima skupa, Trivan je ukazao da Srbija trenutno utvrđuje strateški i zakonodavni okvir u oblasti klimatskih promena kroz Nacrt Zakona o klimatskim promenama, čije se usvajanje očekuje u narednom periodu, i Strategiju za klimatske promene sa Akcionim planom, saopštilo je Ministarstvo.

„Zakonom o klimatskim promenama Srbija će u svoje zakonodavstvo preneti odredbe relevantnih propisa EU iz date oblasti“, rekao je Trivan i dodao da je važna razmena znanja i dobre komunikacije između pripadnika akademske zajednice, građana, vladinih institucija, organizacija civilnog društva i privatnog sektora.

Trivan se u okviru Neformalnog sastanka 20. maja sastao se i sa evropskim komesarom za životnu sredinu Karmenom Velom i ministrima zaštite životne sredine Portugalije, Turske, Slovačke, kao i državnim sekretarom Španije.

U razgovoru sa evropskim komesarom za životnu sredinu, Trivan je rekao da su pitanja upravljanja otpadom i prečišćavanja otpadnih voda prioritetna za rešavanje u cilju poboljšanja životne sredine u Srbiji i da je za Srbiju značajna podrška i pomoć EU u tom procesu.

Vela je rekao da je Srbija „dosta uradila po pitanju pregovaranja i usvajanja pregovaračke pozicije za Poglavlje 27„, koje se odnosi na životnu sredinu.

Foto-ilustracija: Unsplash (Samuel Zeller)

„Poručujem Srbiji da ostane na istom dobrom kursu kada je reč o zaštiti životne sredine“, rekao je Vela.

Tokom susreta Trivana i turskog ministra za oblast zaštite životne sredine Murata Kurma predloženo je da se intenzivira saradnja dve zemlje u oblasti ekologije i da se završi priprema Memoranduma o razumevanju resornih ministarstava.

Kurma je uputio poziv Trivanu da učestvuje na konferenciji o otpadu koja će biti održana u Turskoj u novembru.

Izvor: EurActiv.rs