Da li je pesak iz Afrike kriv za topljenje glečera?

Vesti | Klimatske promene

Foto-ilustracija: Pixabay

Pustinjski pesak iz Afrike koji nošen jakim vazdušnim strujama ponekad dolazi do Evrope predstavlja jedan od dodatnih faktora smanjivanja glečera u Evropi, pokazala su merenja koja je ovih dana obavio slovenački pilot, fotograf i naučnik Matevž Lenarčič s ekipom saradnika.

Merenja instrumentima koji se nalaze na meteorološkim stanicama “Sonnblick” u Austriji i “Jungfrau” u Švajcarskoj, upoređena sa rezultatima merenja koncentracije pustinjskog peska, sprovedenim na letu Lenarčičevog aviona od Slovenskih Konjica do Bukurešta u Rumuniji, trasom preko Grosglokner i slovačke gore Prjevidza daju naslutiti da se evropski glečeri ne rastvaraju samo zbog globalnog zagrevanja nego i zbog taloženja pustinjskog peska.

– Pesak, nošen vetrom dovoljno velike brzine, može vazduhom da prevali više hiljada kilometara – objavili su slovenački mediji koji se pozivaju na Lenarčičeva ispitivanja, prenosi portal kliX.

Naučnici i ekološki stručnjaci svoje istraživanje nameravaju da dovrše do jeseni ove godine, kad će rezultate u obliku studije predstaviti u Evropskom parlamentu.

Lenarčič, kako javljaju mediji u Sloveniji, trenutno čeka povoljne vremenske okolnosti da bi iz aviona obavio merenja nad centralnim i zapadnim Alpima.

Foto: NASA

To će biti i najizazovniji deo njegove ovogodišnje misije nazvane “Green Light World Flight” koja ima zadatak da meri koncentracije štetnih materija u vazduhu koje utiču na degradiranje klime i čovekove okoline.

Ovogodišnju misiju Lenarčič je započeo 24. marta letom od Portoroža do Malte, završivši je u zapadnom Sredozemlju. Lenarčič ekipa meri koncentracije pustinjskog peska i ugljenika, u saradnji sa kompanijom Aerosol.