Da li je moguće ohladiti atmosferu veštačkim pokrivačem?

Vesti | Svet | Klimatske promene

Foto: pixabay

U časopisu Nature, naučnici diskutuju o solarnom geoinženjeringu, tj. ubacivanju čestica vodenih kapi u stratosferu kako bi se reflektovala određena količina sunčeve svetlosti, kao načinu da se planeta brzo ohladi.
Zvuči kao nešto iz naučno fantastičnog filma, pomoću balona ili aviona napraviti veštački hlad koji će zaštititi najranjivije zemlje juga od efekata globalnog zagrevanja.

Grupa naučnika iz zemalja u razvoju poziva javnost na veće interesovanje za solarni geoinženjering.

Istraživači znaju da događaji koji su prouzrokovani ljudskim aktivnostima, kao što su zagađenje vazduha, dim od šumskih požara kao i vulkanske erupcije mogu da proizvedu efekat hlađenja atmosfere. Ova spoznaja je navela naučnike sa Harvarda da predlože sopstveni eksperiment pod nazivom „stratosferski kontrolisani efekat perturbacije“. On podrazumeva korišćenje balona kako bi se testirala kontroverzna pretpostavka da aerosoli, tj. sitne čvrste čestice ili male tečne kapi nastale iz dima, prašine, pepela i kondenzovanih gaosvitih supstanci, koji su ispušteni na visini od 20 km zemljine atmosfere mogu da utiču na sposobnosti oblaka da reflektuju toplotu nazad u svemir.

U žučnoj raspravi u časopisu Nature, naučnici iz Bangladeša, Brazila, Kine, Etiopije, Indije, Jamajke i Tajlanda zalažu se za to da bi siromašnije zemlje trebalo da preuzmu vođstvo u ovoj tehnologiji jer one imaju najviše da dobiju iz njenog razvijanja.

Ovaj efekat hlađenja poznat nam je i iz fenomena koji se zove „brodske trake“, što su uski veštački oblaci zagađenja koje proizvode brodovi. Oni se sastoje od manjih vodenih kapljica nego onih u oblacima i to ih čini lakšim i svetlijim što znači da reflektuju više sunčeve svetlosti.

Solarni geoinženjering je iznenađujuća i za neke uznemirujuća zamisao. Ona podrazumeva tehnologije koje asociraju na naučnu fantastiku, avioni koji pokrivaju stratosferu česticama koje blokiraju sunčevu svetlost i brodovi koji ispuštaju morsku vodu u niže slojeve oblaka kako bi ih načinili svetlijim. Ipak, kada bi se ovi pristupi ostvarili, tehnički i potencijalno mogli bi da uspore, zaustave ili čak anuliraju porast globalnih temperatura za svega dve godine.
Ova tehnika je vrlo kontroverzna. I dalje ne znamo kakvi bi njeni efekti bili, mogli bi da budu od velike pomoći, ili pak veoma štetni.

U intervjuu za Rojters, Dr Atik Rahman, direktor Centra za napredne studije u Bangladešu izjavio je: „ Jasno je da bi ovo moglo da bude opasno, ali za zemlje poput Bangladeša ovo bi bilo manje opasno od povećanja prosečne temperature za 1.5 stepeni Celzijusovih. Ovo veoma znači ljudima iz zemalja u razvoju i naš glas mora da se čuje. Ideja o solarnom geoinženjeringu zvuči pomalo ludo, ali ona ima dobre temelje u naučnim istraživanjima.“

Studije o solarnom geoinženjeringu mogle bi drastično napredovati pomoću novog projekta koji omogućava grant od 400 000 američkih dolara. Ova inicijativa finansirana je od strane Otvorenog filantropskog projekta, što je fondacija koja je potpomognuta od strane Dastina Moskovica suosnivača Fejsbuka. Ova sredstva pomoći će naučnicima iz zemalja u razvoju da proučavaju efekte solranog inženjeringa i konačno dođu do zaključka da li je ova metoda uopšte moguća i izvodljiva.

Milan Zlatanović

Izvor: theguardian