Da li je Golfska struja pred kolapsom?

Vesti | Svet | Klimatske promene

Foto: pixabay

Dve nove studije objavljene u magazinu Nature daju nam novu stvar oko koje možemo da se brinemo. One analiziraju mogućnosti gašenja struja Atlantskog okeana, uključujući i Golfsku struju.

Skoro da ne prođe dan a da ne čujemo novo upozorenje o tome kako čovečanstvo srlja ka svojoj propasti, ali nešto kao što je kolaps Golfske struje bio bi naročito poguban. Poremećaj Atlantskih struja je u prošlosti povezivan sa talasima vrućine širom Evrope kao i sa podizanjem nivoa mora u Americi.

Sećate li se filma „Dan posle sutra“? To je holivudski film u kome zbog klimatskih promena i poremećaja morskh struja dolazi do ledenog doba i opšteg haosa na planeti Zemlji. Naravno, scenario ne bi bio toliko drastičan, ali se naučnici slažu u tome da je promena u Atlanstkim strujama igrala važnu ulogu u prethodnom ledenom dobu. Onda, koliko bi trebalo da budemo zabrinuti zbog uočenih nepravilnosti u Golfskoj struji da li je novo ledeno doba na pomolu?

Golfska struja je morska struja u severnom Antlantiku. Ona funkcioniše poput ogromnog grejača zbog koga veliki delovi zapadne Evrope kao što su Engleska, Irska i Skandinavija imaju dosta topliju klimu nego što bi se očekivalo zbog njihove severne lokacije. Ova topla vodena masa putuje od severa i u međuvremenu ispušta toplotu a zatim tone na dno okeana i putuje nazad ka jugu. Globalno zagrevanje usporava ovaj proces i prouzrokuje mnoge poremećaje vremenskih prlika.

Ove dve nove studije zabrinjavajuće su ne samo zato što ukazuju na usporavanje ovog procesa, već pokazuju da se kompjuterski predviđeni modeli, za koje se mislilo da će tek nastupiti, zapravo dešavaju već sada.
Dr Dejvid Tornali, ekspert za klimu sa Univerziteta u Londonu i jedan od autora studije rekao je: „Ovako slabljenje cirkulacije vode u Atlantiku se dešavalo i ranije, i to nekoliko puta tokom poslednjeg ledenog doba.
Ove novonastale promene verovatno ne bi imale efekta holivudskih razmera ali bi oni zasigurno bili dramatični, u vidu ekstremnih poremećaja klime širom atlantskog regiona. On smatra da bi u najekstremnijem slučaju moglo doći do hlađenja Velike Britanije i to za čitavih 5 stepeni Celzijusovih.

Ove studije nisu predvidele dalji tok promena Atlantskih struja, ali postoje grube pretpostavke. Jedna od njih predviđa da postoji 5% šanse da se Golfska struja u potpunosti ugasi do 2100. godine.

Studije ukazuju na to da se tok struja usporio za oko 15% što znači da je potrebno dalje izučavati posledice promene morskih struja i njihovog uticaja na klimatske uslove. Takođe, jasno je da bi trebalo unaprediti postojeće klimatske modele kada je reč o morskim strujama jer su one vrlo osetljivi i nama i dalje nejasni sistemi.

Milan Zlatanović

Izvor: theguardian