Da li elektroenergetske kompanije „koče“ razvoj OIE?

Prema podacima iz najnovije studije objavljene u magazinu „Nature and Energy“, sugeriše se mogućnost da elektroenergetske kompanije usporavaju zaokret prema obnovljivim izvorima energije.

Foto-ilustracija: Unsplash (Bastian Pudill)

Naime, tek svaki deseti dobavljač energije kao prioritet postavlja zelene izvore nasuprot fosilnim gorivima. Otežavajuća okolnost je i u tome što većina kompanija koje koriste čistu energiju istovremeno još uvek ulažu u ugalj i prirodni gas.

U Evropi i Velikoj Britaniji obnovljiva energija počela je da zauzima značajan udeo na tržištu, pri čemu su najviše zaslužne energija vetra i sunca.

Ipak, zbog toga se možemo zahvaliti uglavnom nezavisnim proizvođačima, jer se velike kompanije i državna preduzeća u ovom pravcu znatno sporije razvijaju.

U istraživanju koje je uzelo u obzir ispitivanje rada više od 3.000 elektroenergetskih kompanija širom sveta i njihove aktivnosti tokom poslednjih 20 godina, otkriveno je da je tek 10 odsto kompanija brže proširilo prizvodnju energije iz obnovljivih izvora u odnosu na fosilna goriva. Najveći broj kompanija radio je paralelno, uporedo ulažući i u „čistu“, ali i „prljavu“ energiju, uz nešto nižu stopu.

Mnogi su se takođe okrenuli nuklearnoj i hidroenergiji, ali i prirodnom gasu, što dodatno usporava potpuni zaokret ka zelenim izvorima.

Zaključak analize je, svakako, da velika državna preduzeća „koče“ globalnu tranziciju prema obnovljivim izvorima energije.

Jelena Cvetić