Da li ćemo ostati bez čokolade zbog globalnog zagrevanja?

Svet | Klimatske promene

Foto: pixabay

Iz dana u dan sve više shvatamo uticaj globalnog zagrevanja na život kakav poznajemo. Svetski porast temperature ne samo da će uticati na zdravlje ljudi, finansijski status i migracije, već i na dostupnost nekih namirnica koje danas svakodnevno konzumiramo. Jedna od tih namirnica je i svima omiljena čokolada.

Kakaovac, biljka od koje se proizvodi čokolada, veoma zavisi od klimatskih uslova i uspeva samo u područjima 20 stepeni južno i severno od Ekvatora. Odgovara mu tropska klima sa dosta vlage i bez direktnog izlaganja suncu.

Međutim, očekivani porast temperature u budućnosti, usled globalnog zagrevanja, mogao bi u narednih 30 godina da uništi uslove potrebne za uzgoj kakaovca, a sa time i industriju čokolade, saopštila je američka Uprava za okeane i atmosferu.

Ukoliko se takav scenario obistini, uzgajivači će morati da počnu da traže nova područja za uzgoj kakaovca, najverovatnije na većim nadmorskim visinama.

Dag Hokins, iz britanske konsultantske kuće „Hardman Agribusiness“, navodi da je dodatni problem to što najveći deo kakaovca proizvode siromašne porodice, koje ne mogu da priušte đubrivo i pesticide i za koje nije sigurno kako bi se snašle da moraju da počnu da sele proizvodnju.

„Više od 90 odsto svetske proizvodnje dolazi od malih gazdinstava i farmi sa slabom primenom tehnoloških mera. Svi indikatori pokazuju da bi u narednom periodu mogli da imamo deficit od 100.000 tona čokolade godišnje“, ističe Hokins.

Zbog potražnje koja je veća od proizvodnje, od 2005. do 2014. godine cena kakaovca se udvostručila.

Druge namirnice koje bi mogle nestati ili postati veoma teško dostupne usled globalnog zagrevanja su avokado, badem i kafa.

Još jedna od ozbiljnih posledica neodgovornog ponašanja ljudi prema životnoj okolini jeste izumiranje populacija pčela. Ako se taj trend nastavi, mogli bismo ostati bez svih vrsta u čijem razmnožavanju ovi korisni insekti učestvuju.

Milan Zlatanović