Da li će planeta postati isuviše vruća za ljude?

Pored globalnog zagrevanja, za milione ljudi širom sveta postoji opasnost od toplotnog stresa. Reč je o stanju u kojem se organizam, usled napora koji ulaže u uslovima povišene temperature i vlažnosti vazduha, nalazi u opasnosti od „otkazivanja“ rada organa.

Foto-ilustracija: Unsplash (Hans Reniers)

Mnogi ljudi, pogotovo u zemljama u razvoju, rade u veoma teškim uslovima, od kojih su neki opasni po život. Rad na otvorenom, na primer, na gradilištima ili poljoprivrednim gazdinstvima, ali i u fabrikama i bolnicama može biti fizički isrpljujuć, ne samo zbog prirode posla već i usled povišene temperature.

Radno vreme uobičajeno traje 8 sati tokom dana, neretko i duže, a u velikom broju slučajeva nepovoljni uslovi ne utiču samo na smanjenje produktivnosti radnika, već i na njihovo zdravstveno stanje.

Toplotni stres predstavlja nemogućnost organizma da se ohladi. Njegova osnovna temperatura dolazi do opasno povišenog nivoa, što može predstavljati momenat kad se neki organi mogu samo „isključiti“.

Pored toga, klimatske promene ne idu na ruku u borbi protiv ove pojave. Uz rast temperature beleži se i porast vlažnosti vazduha, te se pored toplote kao smetnja ljudskom organizmu pojavljuje i vlaga, stvarajući kombinaciju koja može dodatno oslabiti organizam.

U nezavidnom položaju nalaze se medicinski radnici, naročito sada, tokom borbe protiv koronavirusa, pri čemu se u mnogim zemljama primećuje kako rad medicinskog osoblja biva dodatno otežan zbog uslova u kojima rade.

Mnogi naučnici ističu da i pored sposobnosti prilagođavanja koju smo stvorili kroz evoluciju, ukoliko se trend globalnog zagrevanja nastavi, velike su šanse da u budućnosti neki delovi planete budu isuviše vrući za ljudski rod.

Prema jednoj studiji predviđa se da do 2100. godine toplotni stres može pogoditi 1,2 milijarde ljudi, što je za četiri puta više nego trenutno.

Dok se na globalnom nivou ne dođe do trajnog rešenja u borbi protiv klimatskih promena, a ujedno i slabljenja mogućnosti pojave toplotnog stresa, stručnjaci savetuju puno tečnosti i neohodne pauze za sve koji rade u uslovima u kojima može doći do toplotnih udara kako bi sačuvali sopstveno zdravlje.

Jelena Cvetić