Da li će Kilimandžaro dobiti žičaru?

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Tanzanija želi da privuče više turista na Kilimandžaro i zbog toga na najvišoj afričkoj planini planira da izgradi žičaru.

Oko 50.000 turista godišnje se uspenje na Kilimandžaro. Žičara bi taj broj mogla da poveća za 50 odsto, kazao je zamenik tanzanijskog ministra turizma Konstantin Kanjasu.

Trenutno su u izradi studije o izvodljivosti na nekoliko mogućih trasa, kazao je Kanjasu. Izbor će zavisiti od troškova i eventualnih inženjerskih problema.

„Dve kompanije, kineska i jedna iz zapadne zemlje, zasad su pokazale interes“, dodao je. Biće sprovedena i studija zaštite sredine.

Turistički vodiči i nosači protive se projektu jer misle da će se njime smanjiti broj penjača. Predsednik lokalne organizacije nosača Loiše Molel kaže da posetioci sada provedu oko nedelju dana na planini.

„Jedan turista iz Amerike, na primer, sa sobom može imati 15 ljudi, 13 nosača, vodiča i kuvara. Sva će ta radna mesta biti pogođena ako se izgradi žičara“, rekao je Molel. „Mi smatramo da planina mora ostati kakva jeste“, naglasio je.

Turizam donosi veliki deo prihoda budžeta Tanzanije, zemlje poznate po plažama, safarijima i Kilimandžaru (5.895 metara).

Izvor: N1

Željka Vesić