Da li će Kejptaun ostati bez vode?

Vesti | Svet | Klimatske promene

Foto: pixabay

Kejptaun je zbog svojih atrakcija poput Stonih planina, Afričkih pingvina i rajskih plaža poznat kao popularna turistička destinacija, ali, uskoro bi mogao da postane prvi veliki grad u svetu koji će ostati bez zaliha pijaće vode.

Patricija de Lil, gradonačelnik tog južnoafričkog grada, saopštila je da će prema najskorijim proračunima raspoložive zalihe vode trajati još najviše 90 dana, do 22. aprila, ukoliko stanovnici u međuvremenu ne smanje potrošnju vode.
Trenutna kriza posledica je suše koja traje poslednje tri godine, slabih padavina, u kombinaciji sa sve većom naseljenošću i povećanom potrošnjom vode.

Iz tog razloga, 4 miliona stanovnika ovog grada moraće da ograniči potrošnju na 87 litara po osobi na dnevnom nivou.

Građanima se savetuje da tuširanje svedu na dva minuta, da ograniče korišćenje veš mašina, da recikliraju vodu iz kupatila i da ne koriste vodu za zalivanje svojih bašti. Pranje kola i punjenje bazena je zabranjeno.

Rezerve u branama trenutno iznose manje od 30 odsto punog kapaciteta, a jednom kada se dostigne nivo od 13,5 odsto kapaciteta, vlasti će morati da isključe vodu svima osim najvažnijim ustanovama, poput bolnica. Ako se to dogodi, građani će morati da se zapute u neku od 200 obližnjih opština, gde će moći da dobiju maksimalnih 25 litara vode.

Vlada radi na tome da razreši ovaj problem. U planu su projketi desalinizacije morske vode kako bi se načinila pitkom, postrojenja za prikupljanje vode i programi za reciklažu vode.
Oko 850 miliona ljudi globalno nema pristup pijućoj vodi, navodi Svetska zdravstvena organizacija.
Uzimajući u obzir ove podatke neverovatno je koliko se ovog dragocenog prirodnog resursa rasipa. Prema nekim podacima u zemljama u razvoju do 80% potrošnje uzrokovano je curenjem vode i lošoj infrastrukturi, dok u Americi skoro 50% potrošene vode prosto iscuri iz neispravnih česama i cevi.

Milan Zlatanović

Izvor: bbc