Da li će banane nestati zbog klimatskih promena?

Foto-ilustracija: Unsplash (Kameron Kincade)

Banane su mnogima omiljeno voće. Ukusne su, hranljive, ima ih tokom cele godine i izvrstan su izbor za užinu.

Ipak, prema poslednjim istraživanjima Univerziteta Ekster u Britaniji, primećen je pad useva ove biljke usled posledica klimatskih promena.

Istraživanje je obuhvatilo 27 zemalja i 86 odsto svetske proizvodnje.

Kako su banane izuzetno važan hranljivi proizvod, a predstavljaju i bitan činilac u ekonomiji mnogih tropskih zemalja, ovakav razvoj događaja može imati veoma negativne efekte na globalnu agroekonomiju, ali i ishranu.

Foto-ilustracija: Unsplash (Aditya Chinchure)

Stručnjaci smatraju da, ukoliko se progresivnost klimatskih promena nastavi postojećim tempom, svetski prinosi banana će se do 2050. godine smanjiti, a postoji mogućnost i da potpuno nestanu.

Indija, kao najveći svetski proizvođač i potrošač ovog voća, i Brazil, kao jedan od svetskih proizvođača, očekuju da će im to doneti velike probleme. Neke zemlje su borbu protiv ovakvog scenarija videli u širenju polja banana, čemu se posvetio Ekvador.

Mnogi su svesni su da će i ekonomije nekih zemalja nekih zemalja biti uzdrmane usled klimatskih promena, ali veruju i da je potrebno pronaći nove načine da se tropske kulture pripreme za budućnost.

Veću brigu stvara pomisao da će se vremenom izbor namirnica i hranljivih sastojaka postepeno smanjivati i stoga ističu koliko je važno da se biljne kulture zaštite od potpunog nestanka.

Jelena Cvetić