Da li biste mogli da kažete „NE“ jednokratnoj plastici na nedelju dana?

Foto: Mikser

Akcija „Kažem NE jednokratnoj plastici“, koju su pokrenuli Mikser i UN Women Srbija, počela je u subotu, žurkom u klubu „Zaokret“ u Cetinjskoj 15. Zajedno sa 30 odlučnih žena koje će od 23. do 30. novembra drastično smanjiti ili potpuno ukloniti upotrebu jednokratne plastike, izazovu su se pridružili i kafići Cetinjske ulice koji će u tom periodu izbaciti plastične čaše, slamčice i kašičice.

Umesto toga, ugostitelji će tokom izazova potražiti pribor od alternativnog, ekološki održivog materijala, koji će gostima davati „na zahtev“, kako bi smanjili  količinu otpada koju kafići svakodnevno prave. Strateški partner akcije su Ekostar pak i agencija Brodoto. Nakon izazova, Ekostar pak će u Cetinjskoj dugoročno uspostaviti efikasan sistem sakupljanja reciklažnog otpada.

Foto: Mikser

Na ovom plemenitom putu pridružili su nam se i Ljubimac, Sprat, Polet, Bluz i Pivo, Dvorištance, Elektropionir, Pizza Laganizza, Yugovinyl i SubBeerni centar. Cilj nam je da se ovaj pozitivan primer proširi i na lokale van Cetinjske, ali i da se na ovaj način trajno promene navike, kako pojedinaca, tako i preduzeća.

Takođe, svi oni koji prepoznaju važnost i hitnost potrebe da se upotreba jednokratne plastike drastično smanji, podršku kampanji mogu da pruže preuzimanjem rama za profilne fotografije na društvenim mrežama: https://www.facebook.com/profilepicframes/?selected_overlay_id=1250979555090206.

Cilj ovog poduhvata je da žene, prepoznate kao nosioci snage za društvene promene, u svojim mikro-sredinama budu inspiratorke svesnijeg i odgovornijeg odnosa pojedinaca prema okolini, sebi i budućim generacijama, ali i da udružene, utiču na svest proizvođača odnosno, pružaoca usluga.

Učešće je uzeo i deo redakcije Energetskog portala.

 Izvor: Mikser