Da koštaju jednako, šta biste kupili – polovni Ajfon 7 ili novu vetroturbinu?

Foto-ilustracija: Pixabay

Hidroenergetski projekat, Antirapili, u jugozapadnoj indijskoj državi Kerali nije naišao na odobravanje aktivista za zaštitu životne sredine. Svoje protivljenje argumentovali su rizikom od pojave ekološke neravnoteže i uništavanja tamošnjih vodopada, najvećih u državi. Vlada nije zanemarila negativni uticaj projekta, ali ga je podržala u nedostatku alternativnog rešenja za energetsku krizu u Kerali koja se u snabdevanju strujom delimično oslanja na privatni sektor. Stanje nije mnogo drugačije ni u ostatku Indije. Štaviše, gore je.

Dok je Kerala postigla gotovo 100 odsto pokrivenosti teritorije električnom mrežom, mnogi Indijci u ostatku zemlje ostaju u mraku. U pomoć im pristižu dva brata. Dvojac je razvio novu tehnologiju koja neće uticati na prirodno okruženje.

Njihovo preduzeće Avant Garde Innovations, osnovano 2015. godine, konstruisalo je vetrogenerator koji može da napaja domaćinstvo strujom tokom čitavog životnog veka. Veličine je plafonskog ventilatora. Najbolje od svega – njegova niska cena.

Foto: Energetski portal

Uz jednokratno ulaganje od 600 evra, koliko na našem tržištu košta polovni Ajfon 7, kupci će zahvaljujući vetroturbini na dnevnom nivou dobijati 5 kWh/kW.

Braća su izjavila da je njihova misija da doprinesu eliminaciji energetskog siromaštva, smanjenju zavisnosti od državnih elektroenergetskih mreža i postizanju samodovoljnosti siromašnih slojeva kroz distribuiranu, lokalizovanu i pristupačnu obnovljivu energiju. Svojim „zelenim srcem i dušom“, nastoje da učestvuju u stvaranju čistije sredine, ekonomskog napretka i društvenih promena.

Indija, kao šesti najveći konzument električne energije na svetu, predstavlja plodno tlo za razvoj njihove ideje. Čak 3,4 odsto svetske struje potroši se tamo. Međutim, savezne indijske vlade i centralna vlada, ne mogu da podnesu ogromne troškove za izgradnju infrastrukture za dovod električne energije u udaljena sela. Električni vodovi iziskivali bi milione evra.

Ovde na scenu stupa Avant Garde Innovations. Pilot projekat kompanija je sprovela u crkvi u prestonici Kerale, Trivandrum, a revolucionarni izum uvršten je na listu 20 čistih tehnoloških inovacija. Prema navodima Veća za energiju vetra, Indija se nalazi na četvrtom mestu globalno instaliranog vetrokapaciteta.

Avant Garde Innovations je do sada primio narudžbine iz preko 30 svetskih zemalja za instalaciju vetrenjača zbirne snage 250 megavata.

Jelena Kozbašić