Crveno upozorenje zbog zagađenja vazduha u Skoplju i Strumici

Foto: Picabay

Trenutno je u Makedoniji je izdato crveno upozorenje zbog zagađenja vazduha, pre svega u Skoplju i Strumici, koje je na snazi već drugi put tokom ove zime.

Vlada je naložila Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu za zaštitu okoline i prostornog uređenja da od radne obveze oslobode trudnice, osobe starije od 60 godina, zaposlene sa hroničnom astmom i one koji su imali srčani ili moždani udar, bez obzira na godine. Takođe, naređeno je da se promeni radno vreme ljudima koji rade na otvorenom, a zabranjeno je održavanje sportskih takmičenja i aktivnosti na otvorenom. U Skoplju se čak i besplatnim javnim prevozom, pokušavaju navesti građani da što manje koriste vozila, kamioni se usmeravaju na obilaznice, a sve državne kompanije dužne su da ograniče korišćenje službenih vozila.

Studija finskog meteorološkog instituta pokazala je da je zagađenje vazduha u Skoplju uglavnom posledica grejanja u domaćinstvima koja uglavnom koriste ugalj. Takav način grejanja je odgovoran za 32 odsto štetnih emisija, dok su vozila na drugom mestu sa 20 odsto. Studija navodi da Skoplje ima najveću koncentraciju sitnih čestica u zraku 2,5PM od svih evropskih gradova. Poslednje merenje na stanici Lisiče zabeležilo je koncentraciju čestica od 313 mg/m3.

izvor: energetika-net.com

Sandra Jovićević