Crna Gora počela primenu Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda

Vesti | Region

U Crnoj Gori je počela primena Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda kojim je beskompromisno zabranjeno konzumiranje duvanskih proizvoda u zatvorenom javnom i radnom prostoru.

Foto: pixabay

Ministarstvu zdravlja Crne Gore, kako su saopštili, nije cilj kažnjavanje i prikupljanje prihoda po osnovu kazni, već zdravlje svakog pojedinca.

„Cilj ovog zakonskog rešenja, koji je dobio nedvosmislenu podršku i Vlade Crne Gore i Parlamenta je očuvanje i zaštita zdravlja svih građana, kako onih koji konzumiraju, tako i onih koji ne konzumiraju duvanske proizvode, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Iz tog Vladinog resora saopšteno je da je beskompromisno zabranjeno pušenje u objektima ili delovima ugostiteljskih objekata, kafića, restorana, gde se služi hrana i piće, jer je to pitanje koje je pokrenulo naveće interesovanje građana.

„Postoji mogućnost određivanja posebnog dela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi isključivo za tu namenu. U tom smislu ovim Zakonom su jasno propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dela prostora”, objašnjavaju iz Ministarstva.

Dakle, ukoliko vlasnik objekta želi da opredeli deo unutrašnjosti prostora, gde će klijent moći samo da konzumira duvanski proizvod, a ne i da služi hranu i piće, taj deo prostora moraće da zadovolji određene uslove.

Foto: pixabay

„Zakon propisuje obavezu označavanja navedene prostorije kao prostora u kojem je dozvoljeno pušenje, minimalnu površinu od 10 metara kvadrnih, te maksimalnu površinu u odnosu na celokupan radni prostor – najviše 20 posto radnog prostora.

Ta prostorija mora biti izolovana na način da nije moguć protok duvanskog dima u ostali deo prostora i ne sme da bude namenjena za prolaz u druge prostore.

Predmetna prostorija takođe, mora da bude opremljena uređajima za ventilaciju, pepeljarama, protivpožarnim uređajima, prečišćavačima vazduha itd.”, navodi se u saopštenju

Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem zakona vrši Uprava za inspekcijske poslove i to preko zdravstvenih, sanitarnih, tržišnih i turističkih inspektora.

„Kao predlagaču zakona, Ministarstvu zdravlja, nije cilj kažnjavanje i prikupljanje prihoda po osnovu kazni. Primarni i osnovni cilj je zdravlje svakog pojedinca”, kazali su iz Ministarstva i dodali da je suština odredbi novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda – zabrana pušenja u zatvorenim prostorima i to bez kompromisa.

Milisav Pajević