Crnogorski Telekom umanjio emisiju ugljen-dioksida za više od 30 odsto

Foto-ilustracija: Pixabay

Crnogorski Telekom je, u okviru planske primene rešenja koja će pomoći u smanjenju rizika po životnu okolinu, uspeo u nameri da smanji emisiju ugljen-dioksida i to za više od 30 odsto za poslednjih 10 godina. Time je premašio očekivanja „Deutsche Telekom“, a poradio je na ispunjenju obaveza Crne Gore prema Poglavlju 27 u pregovorima sa Evropskom unijom.

Telekom je instalirao savremeni Free Cooling sistem za klimatizaciju koji smanjuje emisiju štetnih gasova i potrošnju električne energije, koristeći spoljni vazduh za hlađenje unutašnjih prostorija. Projekat je započet prošle godine i do kraja projekta će ovim sistemom biti pokriveno preko 200 lokacija.

Sistem Free Cooling troši tek 0.2 kW na sat, što je u odnosu na prosečne klima uređaje, koji troše 1.2 do 2.3 kW na sat, značajna razlika, čime sistem pomaže u poboljšanju energetske efikasnosti prilikom sredstava rashlađivanja.

Telekom trenutno radi na tome da Free Cooling sistem ponudi svim kompanijama širom Crne Gore. Na taj način bi zajedno učestvovali u promovisanju ekološki odgovornog poslovanja.

Kontrola ovih uređaja takođe je pojednostavljena i pruža dodatni razlog zbog čega bi se njihova upotreba mogla omasoviti. Tim za održavanje ovih uređaja može da pristupi kontroleru i iz kancelarije, tako da se ne mora nužno pratiti iz neposredne blizine. Na isti način je moguće zapaziti i promenu napona, pratiti rad ventilatora, zaprljanost filtera, senzora toplote i druge funkcije. Pored toga, postoji mogućnost aktiviranja alarma u tri različite kategorije.

Zbog svih ovih razloga, Telekom se nada da će novi rashladni sistem naići na odobravanje i podršku, jer predstavlja ne samo praktično rešenje koje se odgovorno odnosi prema životnoj sredini, već pruža i mogućnost uštede zbog prilagođenosti zahtevima energetske efikasnosti.

Jelena Cvetić