Crnogorci pomažu pelikanima da reše stambeno pitanje

Foto: CZIP

Na području Skadarskog jezera opstanak populacije pelikana (Pelecans crispus) uslovljen je različitim faktorima, među kojima se posebno izdvaja nagla promena nivoa vode.

Upravo zbog toga njihova gnezda bivaju ugrožena, a direktna posledica je daleko manja brojnost populacije od optimalne.

Kako bi se populacija ove globalno ugrožene vrste oporavila i sačuvala, 2013. godine postavljen je prvi veći veštački splav za gnežđenje. Pelikani  su ga prihvatili i od tada se na Skadarskom jezeru uspešnije gnezde, te se populacija uvećala sa svega desetak na preko 270 jedinki.

Ohrabreni postignutim rezultatima, ali i zbog trenda rasta populacije, Centar za zaštitu ptica Crne Gore je prepoznao potrebu za proširenjem kapaciteta za gnežđenje, kao i neophodnost unapređenja uslova potrebnih za to.

Foto: CZIP

Za Novu godinu su pelikani u rezervatu Pančeva oka na Skadarskom jezeru dobili čak 3 nova splava za gnežđenje. Ovaj mali poklon CZIP im je upakovao zajedno sa kolegama iz Nacionalnih parkova, Prirodnjačkog muzeja i Noé Conservation.

Već u maju očekuju se prinove pernatih drugara, za koje se učesnici u projektu nadaju da će prihvatiti novi dom.

Akcija postavljanja splavova snimljena je budnim okom kamere kako bi svi zainteresovani građani imali priliku da zavire u strogi rezervat prirode i posete budući dom ptica koje su markantna karakteristika Nacionalnog parka Skadarsko jezero.

Foto: CZIP

Video u okviru projekta „Pelikansko selo: Život na raftu!“, koji finansira Telekom kroz program Za svako dobro, možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=oNmlUsrE9N0&feature=youtu.be.

Prikupljanju sredstava za nabavku splavova priključili su se građani kroz kupovinu postera.

Velikodušne donacije došle su i od: crnogorskog Telekoma, ZOO Ljubljana, Undiscovered Montenegro, Societe Generale banke, Critical Ecosystem Fund, MAVA fondacije, kao i partnera Noé Conservation, Nacionalnih parkova Crne Gore i Prirodnjačkog muzeja.

Izvor: CZIP