Crna Gora učesnik samita energetske budućnosti u Abu Dabiju

91d889bad79a09b7ceb1c72c1619b393

Predsednik Crne Gore gospodin Filip Vujanović učestvovao je na svečanom otvaranju svetskog samita energetske budućnosti u Abu Dabiju i ovom prilikom izjavio da Crna Gora, kao članica Energetske zajednice, ima za cilj dostizanje udela energije iz obnovljivih izvora od 33 odsto u ukupnoj bruto potrošnji finalne energije do 2020. godine.

On je rekao da će do 2050. godine, globalnoj populaciji trebati približno 80 odsto više energije nego danas. Zadovoljavanje tako rastuće tražnje nameće ogromnu obavezu drastičnog smanjenja emisija gasova staklene bašte, kako bi se izbegle najgore posledice klimatskih promena. Zato je neophodno povećati učešće energije iz čistih izvora, uključujući izvore obnovljive energije, uz postepeno ukidanje fosilnih goriva. Tu je već i ostvaren značajan napredak – upotreba obnovljive energije dostigla je rekordni nivo u 2015. godini i nadmašila povećanje upotrebe fosilnih goriva u periodu od 2011. godine.

Gospodin Vujanović je afirmisao Pariski sporazum iz 2015. godine i istakao da će ostvarenje ciljeva sporazum predstavljati veliki izazov. Prema njegovim rečima, energetski sektor uzrokuje više od dve trećine emisije gasova sa efektom staklene bašte na globalnom nivou, a imajući to u vidu energetika mora biti prioritet.

izvor: vijesti.me

Sandra Jovićević