Crna Gora tuži kompaniju CRBC zbog uništavanja reke Tare

Vesti | Region

Foto-ilustracija: Unsplash (Paddy Walker)

Osnovno državno tužilaštvo u Kolašinu podnelo je optužnicu protiv kineske kompanije CRBC, glavnog izvođača radova na autoputu Bar-Boljare zbog, kako se navodi, uništavanja dela reke Tare, koja je pod zaštitom UNESKO-a.

Kako se navodi u saopštenju Osnovnog državnog tužilaštva u Kolašinu, ovoj kompaniji se stavlja na teret da je na lokaciji Uvač 4, protivno zakonu o planiranju prostora i izgradnje objekata, započela građenje objekta bez prethodno podnete prijave i dokumentacije mimo revidovanog glavnog projekta.

“Kompanija “Road and Bridge Corporation” (CRBC) je radila bez prethodno utvrđenih mera zaštite životne sredine, na taj način izazvano je oštećenje reke Tare u većoj meri i na širem prostoru“, piše u saopštenju.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore navode da se aktivnosti u vezi sa optužnim predlogom protiv kompanije CRBC, kojim se ta kompanija sumnjiči za devastaciju korita reke Tare 2019. godine, odvijaju nezavisno od realizacije projekta autoputa Bar-Boljare, prenosi RTCG.

“Na lokalitetu petlje Mateševo, u sklopu izvođenja radova na samoj petlji i na prilaznim rampama planirani su i radovi na regulaciji reke Tare, a sve po odobrenom Glavnom projektu, odnosno na osnovu građevinske dozvole”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Kako dalje navode, snažno su posvećeni očuvanju i unapređenju zaštite životne sredine i nadaju se da će sve aktivnosti na izgradnji autoputa biti sprovedene u skladu sa propisima, procedurama, standardima i dobrom međunarodnom praksom, postavljajući investicione ciljeve i ciljeve zaštite životne sredine kao komplementarne, a ne suprotstavljene.

“U prethodnom periodu nadležno Ministarstvo je bilo na raspolaganju i dostavljalo svu dokumentaciju nadležnim organima, uključujući i UNESCO u vezi sa pitanjem zaštite korita reke Tare”, navodi se u saopštenju.

Energetski portal