Crna Gora traži održivo rešenje za Solanu

Vesti | Region

Najveći izazovi za zatvaranje Poglavlja 27 u ovom momentu su finansijski, kaže pregovarač sa EU za to poglavlje Saša Radulović.

Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

U primeni zakona koji se tiču životne sredine izostaje kaznena politika, što će biti fokus u narednom periodu.

U Vladi Crne Gore očekuju da će zajedno sa evropskim partnerima naći održivo rešenje za Solanu.

„Najoptimalniji scenario zahteva početnu investiciju od 10 miliona evra i nažalost generiše gubitak od milion evra. Da budemo jasni, Solana je važno hranilište, ona je aerodrom za ptice a one tamo dolaze zbog hrane a da bi bilo hrane Ulcinjska solana mora biti u aktivnom režimu, pumpe moraju da rade i da se proizvodi određena količina soli“, kazao je pregovarač sa EU za Poglavlje 27 Saša Radulović.

Kako bi bilo ptica i soli u Vladi Crne Gore očekuju da će zajedno sa evropskim partnerima naći održivo rešenje.

„Briga o evropskim pticama je deo naše evropske obaveze i deo obaveze evropskih partnera i oni pokazuju veliko razumevanje za takav stav“, dodao je Radulović.

Tokom pregovaračkog procesa koji traje već sedam godina, usvojena je gotovo sva legislativa EU. No Radulović priznaje da se zakoni u potpunosti ne primenjuju.

„Često izostaje ta kaznena politika, to u budućnosti treba da bude naš fokus. Očekujemo mnogo bolju saradnju sa inspekcijama, treba raditi na povećanju ekološke svesti građana“, kazao je Radulović.

Najveći izazovi za zatvaranje Poglavlja 27 Crne Gore u ovom momentu su finansijski, kaže Radulović i dodaje da je procena cele investicije 1,4 milijardi evra, da su u ovom momentu dostupni IPA fondovi koji nisu baš izdašni, takođe formira se zapadno balkanski okvir iz koga se očekuje takođe određena finansijska podrška.

Izvor: Marija Radulović, TVCG

Milisav Pajević