Crna Gora radi na unapređenju životne sredine

cg zzs mrt.gov.me

Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore gospodin Branimir Gvozdenović sastao se 30. novembra 2015. godine u Briselu sa evropskim komesarom za životnu sredinu gospodinom Karmenuom Velom, šefom jedinice za Crnu Goru Evropske komisije gospodinom Dirkom Langeom i poslanikom Evropskog parlamenta iz partije zelenih gospođom Teri Rentke, navedeno je u saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore.

Prilikom razgovora sa gospodinom Velom, gospodin Gvozdenović je istakao da Crna Gora želi da ubrza održivi razvoj i da pitanjima zaštite životne sredine da visok prioritet. Govorio je o dinamici izrade nacionalne strategije čiji je cilj usvajanje zahtevnih evropskih standarda iz oblasti zaštite životne sredine, a dodao je i da nema ekonomskog razvoja bez ozbiljnih ulaganja u zaštitu životne sredine. Kako je naveo, usvajanje evropskih standarda i ostvarenje visokog stepena zaštite životne sredine od velikog je značaja i za turistički potencijal Crne Gore.

Gospodin Gvozdenović i gospodin Lange razgovarali su o otvaranju pregovaračkog Poglavlja 27 za oblast životne sredine u Crnoj Gori, a ovom prilikom je istaknuto da će pomenuta oblast zahtevati velika ulaganja, tako da će Crnoj Gori biti neophodna pomoć Evropske unije.

Kada je reč o sastanku između gospodina Gvozdenovića i gospođe Rentke, navedeno je da je ostvaren napredak kada je reč o unapređenju stanja zaštite životne sredine, saopšteno je iz Ministartva održivog razvoja i turizma Crne Gore.

Sandra Jovićević

foto: mrt.gov.me