Crna Gora planira energetsku rekonstrukciju tri javne ustanove u Podgorici

Foto-ilustracija: energetskiportal.rs

Ministarstvo ekonomije Crne Gore će u 2018. godini finansirati izvođenje radova na primeni mera energetske efikasnosti na 6 obrazovanih ustanova u Crnoj Gori, ukupne vrednosti 6 miliona evra.

U tom cilju, Ministarstvo će uskoro potpisati ugovor o rekonstrukciji 3 obrazovne ustanove u Podgorici, i to: Gimnaziji „Slobodan Škerović“, Resursnom centru za decu i mlade „Podgorica“ i Resursnom centru za obrazovanje i osposobljavanje „1.jun“. Početak radova na dva resursna centra planiran je već na proleće, dok će radovi na Gimnaziji početi nakon završetka školske godine.

Osim ovih, u 2018. godini je planirana rekonstrukcija još 3 objekta u Crnoj Gori, za koje je tenderska procedura u toku. U pitanju su Zavod „Komanski most“ u Podgorici, OŠ „Aleksa Bećo Đilas“ i SMŠ „Vuksan Đukić“ u Mojkovcu.

Energetska rekonstrukcija svih 6 objekata sprovodi se u okviru „Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama – faze I i II“, koji Ministarstvo ekonomije od 2012. godine realizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete, Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Upravom za imovinu. Za implementaciju programa obezbeđena su sredstva iz kredita KfW banke u vrednosti od 31,5 miliona evra i donacija u vrednosti od 4,68 miliona evra.

Do sada je u okviru Programa izvršena primena mera energetske efikasnosti u 28 obrazovnih ustanova, pri čemu je ukupna vrednost uloženih sredstava iznosila 20,9 miliona evra.

Cilj programa je optimizacija potrošnje energije uz ostvarene uslove komfora, poboljšanje uslova za boravak i rad korisnika, kao i doprinos održivom razvoju Crne Gore.

izvor: mek.gov.me

Sandra Jovićević