Crna Gora odlučna u sprečavanju bespravne gradnje

Vesti | Region

U naselju Paljuškovo u Baru 5. marta započelo je sprovođenje administrativnog izvršenja Rešenja o rušenju objekata, donetog 14. febrauara, koje se odnosi se na tri izgrađene etaže.

Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Inspektori urbanističko građevinske inspekcije su po službenoj dužnosti započeli nadzor nad ovim objektom 22. januara ove godine, kada je konstatovano da je investitor sagradio suteren i započeo izgradnju prizemlja.

Inspektor je, poštujući proceduru i Zakon o upravnom postupku, pokušao da stupi u kontakt sa strankom i da joj mogućnost izjašnjenja na zapisnik, ali se stranka nije odazvala pozivu.

Nakon toga je doneto Rešenje o zabrani izvođenja radova investitoru.

Kontrolnim inspekcijskim pregledom terena, utvrđeno je da investitor ne poštuje zabranu gradnje već da se radovi na izgradnji objekta nastavljaju, zbog čega je 14. februara doneto Rešenje o rušenju.

Ovo rešenje odnosi se na tri izgrađene etaže objekta. Izvršenje je bilo zakazano prvi put za 27. febrauar, međutim inspekciji je bio onemogućen prilaz objektu zbog čega je tražena asistencija policije, pa se administrativnom izvršenju Rešenja pristupilo juče, takođe uz asistenciju policije.

Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Nije tačan navod da se rušenje izvršava u trenutku dok se čeka građevinska dozvola, budući da po Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata samo složeni inženjerski objekti moraju imati građevinsku dozvolu (npr. gradnja dalekovoda, puteva i sl.)

Dakle, investitori su dužni da prijave gradnju uz svu dokumentaciju predviđenu Zakonom, a neprijavljivanje gradnje, kao u navedenom slučaju, jeste krivično delo.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma obaveštava javnost da je posle dva neuspešna tendera za odabir pravnog lica koje će sprovoditi administrativna izvršenja, uspešno sprovelo treći tender i sklopilo Ugovor, te da su obezbeđena sredstva iz budžeta za ove aktivnosti.

Milisav Pajević