Crna Gora odlučna da unapredi koncept gazdovanja šumama

Vesti | Region

 

Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore

Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore

Vlada Crne Gore je čvrsto odlučna da realizuje program reorganizacije koncepta gazdovanja šumskim resursima u Crnoj Gori, u cilju postizanja značajno većih efekata, pre svega u delu boljeg očuvanja šuma, ali i bolje ekonomske valorizacije, ravnomerne dostupnosti sirovine za razvoj drvne industrije, sa ambicijom da se otvori što više „zelenih“ radnih mesta i stvori nova dodata vrednost u ovom sektoru.

Potpredsednik Vlade Crne Gore i ministar  poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović ovo je poručio na sastanku proširenog kolegijuma Uprave za šume koji je zakazao da se održi prilikom radne posete Andrijevici.

Na sastanku kome su, osim rukovodstva Uprave za šume, prisustvovali šefovi svih područnih jedinica u Crnoj Gori, i predstavnici Direktorata za šumarstvo i drvnu industriju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Simović je poručio da će svi otpori uvođenju unapređenog sistema gazdovanja šumama, koji su prepoznati u prethodnom periodu, biti eliminisani.

– Sve namere motivisane željom da se konzervira postojeće stanje, kako se ne bi ništa unapređivalo a zadržale određene negativne navike, više se neće tolerisati. Prepoznali smo sve barijere i nećemo dozvoliti da bilo koji pojedinačni interesi stanu na put čvrstoj opredeljenosti države da razvije novi, još bolji koncept gazdovanja šumama , kako bi se on na održivim osnovama valorizovao, poručio je Simović prisutnima na sastanku.

Simović je posebno zahtevao od svih zaposlenih u sektoru šumarstva, da u narednom periodu još odgovornije i ozbiljnije pristupe poslu, posebno kada je reč o terenskim aktivnostima – da svakodnevno obilaze šumske resurse, lokalne saobraćajnice, kontrolišu ispunjavanje koncesionih ugovora, da budu angažovaniji i pokažu snažniju brigu države o šumskim resursima.

Na sastanku je bilo reči i o potrebi da se ojačaju kadrovski i stručni kapaciteti u sektoru šumarstva, kako bi se na kvalitetan način odgovorilo izazovima u ovoj oblasti, posebno u delu očuvanja i zaštite šuma u Crnoj Gori za buduće generacije i stvorile pretpostavke za primenu održivog i ekonomski efikasnijeg modela korišćenja šumskog bogatstva.

Milisav Pajević