Crna Gora na 87. Skupštini Svetske organizacije za zdravlje životinja – OIE

Vesti | Region

Crna Gora je danas, trinaest godina od obnavljanja nezavisnosti, uvaženi član međunarodne zajednice, član najznačajnijih međunarodnih organizacija i pouzdan partner na kojeg se može osloniti i računati u ispunjavanju globalnih agendi usmerenih na dobrobit celokupnog čovečanstva, poručio je potpredsednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović obraćajući se zvaničnicima iz 182 zemlje sveta na ceremoniji otvaranja 87. Generalne skupštine Svetske organizacije za zdravlje životinja – OIE, koja se održava od 26. do 31. maja u Parizu.

Foto: Vlada Crne Gore

„Obaveze koje preuzimamo kroz članstvo u međunarodnim organizacijama i asocijacijama doživljavamo kao naš doprinos koji želimo i moramo dati za našu zajedničku kuću – bezbednu, sigurnu, održivu, zdravu i zelenu planetu Zemlju. Takav odnos i pristup imamo i u OIE”, kazao je Simović.

Svetska organizacija za zdravlje životinja radi na unapređenju zdravlja životinja širom sveta.

Postoji pet regionalnih komisija, za Afriku, Ameriku, Aziju, Bliski istok i Evropu, kao i subregionalne kancelarije na svim kontinentima. Od 182 članice OIE, 53 zemlje su dio Evropske regionalne komisije.

Na otvaranju ovogodišnje Skupštine, u ime članica Evropske regionalne komisije OIE obratili su se predstavnici vlada Crne Gore i Italije.

Prema rečima potpredsednika Simovića, i ta činjenica je potvrda da je Crna Gora uvaženi član i pouzdan partner Svetske organizacije za zaštitu životinja.

„To je i potvrda i priznanje Crnoj Gori na rezultatima i na regionalnim incijativama u cilju zaštite zdravlja životinja, bezbednosti hrane i zaštite javnog zdravlja, posebno u delu sprečavanja širenja zaraznih bolesti životinja“, kazao je Simović.

Milisav Pajević