Crna Gora: Javni poziv za odabir odgajivača pčelinjih matica za 2019. godinu

Vesti | Region

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore objavilo је juče javni poziv za podršku sektoru pčelarstva – Javni poziv za dostavljanje zahteva za odabir odgajivača pčelinjih matica за 2019. godinu.

Foto-ilustracija: Pixabay

To je treći po redu javni poziv koji je objavljen kroz Agrobudžet za 2019. godinu, kroz koji se sprovodi Program unapređivanja pčelarstva, u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija.

Prethodno su objavljeni pozivi za podršku mladim pčelarima početnicima i podršku pri nabavci voska.

Na javni poziv za odgajivače matica, imaju mogućnost da se prijave registrovani pčelari koji posjeduju minimum 80 pčelinjih društava i adekvatnu opremu za proizvodnju pčelinjih matica.

Na ovaj način Ministarstvo pomaže pčelarima da po povoljnoj ceni dođu do kvalitetnih selekcionianih matica.

U cilju podrške što većem broju pčelara i uopšte obnavljanju pčelinjeg fonda povećan je ukupan iznos raspoložive podrške na 40.000 eura.

Podrška Ministarstva, po ovom Javnom pozivu je četiri evra po odgojenoj, sparenoj, isporučenoj i preuzetoj pčelinjoj matici.

Odgajivači matica, koji ispunjavaju uslove poziva, počinju sa odgajivanjem matica nakon što potpišu ugovor sa Ministarstvom i Savezom.

U ugovoru se obavezuju da će vreme odgojiti dogovoreni broj pčelinjih matica. Sve informacije, kao i obrazac zahteva za dodelu podrške po ovom pozivu može se preuzeti sa web stranice Ministarstva, kao i direktno u službenim prostorijama Ministarstva i Saveza pčelarskih organizacija, kao i kancelarijama Odjeljenja za savetodavne poslove u oblasti stočarstva.

Trajanje javnog poziva je od 4. marta do 4. maja ove godine.

Milisav Pajević