Crna Gora izdvojila 4,52 miliona evra za podsticaje OIE u prošloj godini

Photo – illustration: Pixabay

Povlašćenim proizvođačima u Crnoj Gori je, na ime podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, prošle godine isplaćeno 4,52 miliona evra, pokazuju podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE).

Kako su za Pobjedu izjavili predstavnici COTEE, podsticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora počelo je u maju 2014. godine i u tom periodu je isplaćeno povlašćenim proizvođačima na ime podsticaja 7,53 miliona evra.

Prema podacima COTEE-a, po osnovu podsticaja prošle godine je najviše novca, 2,12 miliona evra za vetroelektranu Krnovo dobila kompanija Krnovo Green Energy, vlasništvo austrijske firme Ivicom Consulting i francuske kompanije Akuo energy.

Od vlasnika malih hidroelektrana najviše je dobila kompanija Hidroenergija Montenegro, 1,37 miliona evra. Kompanija Kronor je za MHE Jara i Babino Polje dobila 645,53 hiljade evra, Igma energy za Bradavec i Piševsku reku 223,53 hiljade evra, dok je kompaniji Synergy isplaćeno 153,12 hiljada evra za MHE Vrelo.

izvor: rtcg.me

Sandra Jovićević