Crna Gora izdvaja značajna sredstva za projekte energetske efikasnosti

Foto-ilustracija: energetskiportal.rs

Ministarstvo ekonomije Crne Gore saopštilo je da je pripremilo Operativni plan poboljšanja energetske efikasnosti za 2017. godinu koji predviđa unapređenje energetskih karakteristika određenih zgrada kojima upravljaju nadležni organi državne uprave, kao i zgrada koje koriste javne službe čiji je osnivač država.

Portparol Ministarstva ekonomije gospođa Draženka Božović izjavila je da Operativni plan sadrži pregled mera energetske efikasnosti iz nadležnosti Ministarstva ekonomije, ali i finansijskih sredstava koje planiraju ostali organi državne uprave na objektima koje koriste javne službe čiji je osnivač država. Ona je navela da osim projekata koje Ministarstvo ekonomije već godinama sprovodi na poboljšanju energetske efikasnosti u javnim ustanovama (škole, bolnice, domovi zdravlja, resursni centri, studentski domovi), i u koje je do sada uloženo preko 27 miliona evra, sredstva za poboljšanje mera energetske efikasnosti za 2017. su obezbedili i ministarstva prosvete, odbrane, zdravlja, kulture, saobraćaja i pomorstva i pravde, kao i Uprava za imovinu. Ministarstvo prosvete je opredelilo preko 800 hiljada evra za projekte energetske efikasnosti, Ministarstvo odbrane 543.650 evra, Ministarstvo kulture 370.000 evra, Ministarstvo pravde 51.250 evra i Uprava za imovinu 200.000,00 evra. Iz kredita je obezbeđeno 5.619.823 evra, dok grantovi donatora čine 359.800 evra. Iz sopstvenih sredstava ustanova je izdvojeno 273.763,64 evra.

Kada je reč o namenskim projektima energetske efikasnosti, gospođa Božović je istakla projekte Energetska efikasnost u Crnoj Gori dodatno finansiranje (MEEP AF), koji se finansira po osnovu zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj od 5 miliona za finansiranje projekta i u okviru kojeg je predviđeno povećanje energetske efikasnosti u 10 zdravstvenih objekata. Drugi projekat je Program energetske efikasnosti u javnim zgradama druga faza (EEPPB II) koji se realizuje po osnovu tekuće saradnje između Crne Gore i Nemačke (posredstvom KfW banke) koja je obezbedila kredit od 20 miliona evra i donaciju od 2,743 miliona evra za poboljšanje energetskih karakteristika i uslova za boravak i rad u najviše 25 objekata koji su u vlasništvu Ministarstva prosvete, 5 objekata u nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja i 6 administrativnih objekata u nadležnosti Uprave za imovinu.

Inače, u toku 2016. godine implementirane su mere energetske efikasnosti na 6 zdravstvenih objekata, 20 obrazovnih objekata, i to 12 finansiranih iz budžetskih sredstava i 8 u okviru projekta Program energetske efikasnosti u javnim zgradama prva faza (EEPPB), kao i 4 administrativna i 6 objekata Ministarstva odbrane, 4 objekta iz oblasti kulture i 4 pripadajuća objekta železničke infrastrukture. Ukupan budžet koji je opredijeljen za Implementaciju plana za 2016. godinu iznosio je 10.837.114,05 evra, dok je ukupan Iznos utrošenih sredstava iznosio 8.751.456,93 evra.

izvor: mek.gov.me

Sandra Jovićević