Crna Gora ima najbolje rezultate kada je reč o razvoju OIE

Foto-ilustracija: Pixabay

U Dubrovniku je održan četvrti sastanak Upravnog odbora Strategije Jugoistočna Evropa 2020, u organizaciji Regionalnog saveta za saradnju.

Ministar evropskih poslova Crne Gore gospodin Aleksandar Andrija Pejović izjavio je da Crna Gora predvodi region u većini razvojnih oblasti, kao što su strane direktne investicije, održivi razvoj i politika zapošljavanja. On je kazao da je Crna Gora, u odnosu na 2010. godinu, postigla značajan napredak u oblastima integrisanog rasta – kroz priliv stranih direktnih investicija, pametnog rasta – kroz porast broja visoko-obrazovane radne snage, održivog rasta, gde se izdvajamo po udelu obnovljivih izvora energije u ukupnoj finalnoj potrošnji energije i inkluzivnog rasta u stopi zapošljavanja.

Pejović je posebno ukazao na značaj energetike za ekonomski i ukupni razvoj i predstavio rezultate koje je Crna Gora ostvarila u toj oblasti, kroz usklađivanje sa pravnom tekovinom EU i evropskim razvojnim ciljevima u ovoj oblasti. Poručio je da napori i aktivnosti koje se preduzimaju imaju za cilj da Crna Gora postane značajniji energetski partner na regionalnom nivou i umesto neto uvoznika bude neto izvoznik električne energije. Istakao je i da po svim parametrima razvoja izvora obnovljive energije, Crna Gora beleži najbolje rezultate u regiji sa preko 131 odsto realizacije cilja.

Na sastanku je predstavljen i godišnji izveštaj o sprovođenju Strategije Jugoistočna Evropa 2020, novi glavni ciljevi Strategije, ostvareni rezultati i perspektive država članica, kao i budući koraci, nakon 2020. godine.

izvor: rtcg.me

Sandra Jovićević