Crna Gora i Republika Severna Makedonija zajedno za očuvanje životne sredine

Vesti | Region

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i ministar životne sredine i uređenja prostora Republike Severne Makedonije Sadula Duraki potpisali su juče Sporazum o saradnji u oblasti životne sredine.

Foto: Vlada Crne Gore

Sporazum predstavlja još jedan od modaliteta saradnje kojim će se Crna Gora i Republika Severna Makedonija zalagati za sinergiju inicijativa u duhu otvorenosti, uključenosti i uzajamnog učenja, olakšavajući razmenu kadra, promovišući koordinisani razvoj i zajednički napredak u oblasti životne sredine.

Ministar Radulović je ocenio da će dve zemlje kroz Sporazum definisati zajedničke prioritete i dodatno osnažiti saradnju, rešavajući ekološka pitanja, kroz dugoročne i održive mere.

Sagovornici su saglasni da zvanične Podgorica i Skoplje imaju odlične bilateralne odnose i da će zemlje nastaviti da se međusobno podržavaju.

Ministar Radulović je takođe kazao da se Crna Gora razvija kao ekološka država što zahteva posvećenost, istrajnost, hrabre odluke i značajna finansijska ulaganja.

„Crna Gora je u potpunosti posvećena ispunjenju obaveza iz evropske agende, prihvatanju i primeni evropskih standarda u oblasti životne sredine, održivom razvoju, ali na tom putu ne zaboravlja svoje tradicionalne prijatelje sa kojima želimo razvijati i unapređivati već postojeće odnose, za dobrobit naših naroda i građana“, kazao je on.

Radulović je podsetio da je ispunjenje Početnog merila i usvajanje Pregovaračke pozicije za Poglavlje 27 rezultiralo otvaranjem Poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promene na Međuvladinoj konferenciji održanoj u Briselu u decembru 2018. godine, kojim je Evropska unija poslala snažnu poruku, podjednako važnu i za Crnu Goru ali i za ostale zemlje kandidate, i dokazala da je proces pridruživanja živ.

Ocenio je i da Strategija proširenja EU za Zapadni Balkan predstavlja šansu da se intenziviraju započete reforme i ubrza put prema članstvu, osnaživanjem međuinstitucionalne saradnje sa svim susednim zemljama, sa posebnim akcentom na oblast životne sredine.

„Svesni činjenice da razvoj modernog društva kao nezaobilaznu posledicu ima narušavanje stanja životne sredine, združeno delovanje vlada, nevladinih organizacija i celokupne društvene zajednice predstavlja imperativ u godinama koje predstoje“, zaključio je Radulović ističući da očuvanje životne sredine predstavlja kamen temeljac savremenog održivog razvoja, uslov za opstanak budućih naraštaja i pretpostavku postojanja budućnosti svih nas.

Ministar Duraki je izrazio želju za intenzivnijom saradnjom dve zemlje, posebno u delu razmene iskustva u tretmanu svih vrsta otpada.

Milisav Pajević