Crna Gora i Albanija valorizuju zajedničke potencijale iz vodoprivrede, turizma i poljoprivrede

Vesti | Region

Crna Gora i Albanija treba u narednom periodu da rade na kvalitetnijoj valorizaciji zajedničkog potencijala, koji postoje u mnogim oblastima poput vodoprivrede, turizma i poljoprivrede, ocenjeno je na sastanku predsednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i predsednika Republike Albanije Ilira Mete koji boravi u zvaničnoj poseti Crnoj Gori.

Foto: Vlada Crne Gore

– Ekonomska perspektiva dve države je ozbiljna i dve vlade treba da učine sve da je iskoriste, kazao je premijer Duško Marković i dodao da su bilateralni politički odnosi na veoma visokom nivou.

Premijer je ukazao na izuzetan ekonomski rast ostvaren u mandatu ove Vlade i rekao da je posvećen poboljšanju kvaliteta života građana.

On je istakao posebne razvojne potencijale severa zemlje, dodao da se predano radi na infrastrukturnim projektima, među kojima je i put od Podgorice preko Dinoše do Cijevne Zatrijebačke, vredan 11 miliona evra, koji je od posebnog značaja za stanovnike Plava i Gusinja.

Sagovornici su potencirali važnost afirmacije prava i doprinos manjinskih zajednica koje snaže i oplemenjuju partnerstvo i prijateljstvo Crne Gore i Albanije.

Na sastanku je bilo reči i o važnosti mira i stabilnosti u regionu i u tom kontekstu istaknut značaj članstva obije države u NATO-u i važnost evropskih integracija.

Predsednik Marković je kazao da Crna Gora podržava Albaniju u procesu evropske integracije i dodao da spremnost Crne Gore da prenese znanja i iskustva iz pregovaračkog procesa.

Milisav Pajević