Crna Gora Evropsku godinu kulturne baštine obeležila na Prokletijama

Vesti | Region

 

Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore obeležilo je Evropsku godinu kulturne baštine na prostoru zaštićenog područja NP Prokletije pod nazivom „Kod katuna”.

– U cilju promocije katuna kao dela kulturnog koda koji je ostavio duboki trag u našem društvenom i istorijskom biću, na Bogićevica-Bajrovića katunu, 13. septembra, organizovana je manifestacija autohtone gastronomske ponude Nacionalnog parka sa akcentom na prezentaciji jarduma specijaliteta od ovčijeg mleka,“ navodi se u saopštenju Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore.

Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore

– Obeležavanjem Evropske godine kulturne baštine u NP Prokletije želeli smo obogatiti sadržaj promotivnih događaja na prostoru ovog zaštićenog područja uključivanjem kulinarske baštine u savremenu turističku ponudu”, kazao je direktor NP Prokletije Admir Lalić.

Savremeni posetilac, osim što želi da upozna prirodne i kulturne vrednosti destinacije koju posećuje, isto tako, želi da sazna mnogo više o tradiciji i običajima tog kraja.

Učesnici manifestacije imali su priliku da degustiraju domaće autohtone proizvode i specijalitete, da uživaju u ukusima Katunske trpeze pripremljene po starim proverenim receptima.

Zainteresovani građani pešačili su planinarsko-pješačkom stazom do Hridskog jezera, uz stručnog vodiča i imali priliku da čuju interesantne legende i priče plavsko-gusinjskog kraja i ujedno uživaju u prirodnim lepotama NP Prokletije, navedeno je u saopštenju Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore.

Milisav Pajević