Crna Gora dobila svoje BLUE LAND područje

Vesti | Region

Foto-ilustracija: Pixabay

Institut za biologiju mora pri Univerzitetu Crne Gore (UCG), uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, priveo je kraju realizaciju projekta “BLUE LAND”. U fokusu ovog projekta jeste maksimalno uključivanje lokalne zajednice u model upravljanja u BLUE LAND području, koje u Crnoj Gori uključuje Veliku plažu i reku Bojanu

Kako je objasnila Ana Pešić sa UCG-a, koja je ujedno i rukovodilac projekta, to između ostalog, znači i novi pristup u upravljanju predmetnim područjem, u smislu da se određene odluke neće donositi samo sa vrha, već da će u procesu učestvovati ljudi koji tu žive i od toga zavise.

Ovaj lokalitet odabran je zbog prirodnih karakteristika i vrednosti koje to područje poseduje, poput Velike plaže sa svojim dinama i endemičnim vrstama vegetacije tih dina.

“Tu su i mediteranske vlažne šume, za koje možemo kazati da su jedne od bolje očuvanih na Mediteranu, ali i reka, koja je sama po sebi veoma značajan ekosistem, i sa prirodne i sa kulturne strane. To su sve vrednosti tog ekosistema koje je potrebno iskoristiti, očuvati, unaprediti, a opet, iskorišćavati na održivi način”, rekla je Pešić, navodi se u saopštenju Univerziteta Crne Gore.

Projekat čiji je puni naziv „Zajednički participativni model upravljanja i instrument za zaštitu i očuvanje priobalnog i morskog biodiverziteta i unapređenje održivog korišćenja morskih obalnih resursa – BLUE LAND“ deo je INTERREG IPA II prekograničnog programa saradnje Albanije, Crne Gore i Italije.

“Kroz tri godine implementacije ovog projekta i saradnje sa našim kolegama, preneli smo pozitivna iskustva koja su oni imali na svojim područjima koja su uredili. Nadamo se da će rezultati ovog projekta naći svoje primene i da će lokalno stanovništvo, ribari i turisti uživati u ovom delu BLUE LAND-a”, naveo je Aleksandar Joksimović, direktor Instituta za biologiju mora.

Kako je naveo obeležavanje 60 godina Instituta za biologiju mora biće posvećeno očuvanju biodiverziteta priobalja i svih reka koje se ulivaju u more.

Energetski portal