Crna Gora dobija berzu električne energije

Region

Foto-ilustracija: Pixabay

Odbori direktora Elektroprivrede Crne Gore, Crnogorskog operatora tržišta električne energije i Crnogorskog elektroprenosnog sistema doneli su odluke kojima su odobrili ugovor o osnivanju i statut preduzeća Berza električne energije. Iz Ministarstva ekonomije Crne Gore je saopšteno da je naredni korak potpisivanje ugovora o osnivanju između tri ugovorne strane, nakon čega će se početi sa procedurom registrovanja preduzeća u Centralnom registru privrednih subjekata.

Kako je navedeno u saopštenju, Berza električne energije osniva se u cilju obezbeđivanja neophodnog pravnog, organizacionog, operativnog i tehničkog okvira za formiranje i rad berze električne energije, trgovinu električnom energijom i posredovanje u njenoj trgovini. Formiranje organizovanog tržišta, odnosno berze električne energije je korak ka formiranju slobodnog veleprodajnog tržišta električne energije, koji obezbeđuje sigurnu i transparentnu trgovinu i formiranje referentne veleprodajne cene, te pospešivanje konkurencije.

Istaknuto je i da proces razvoja tržišta električne energije predstavlja implementaciju propisa EU. Na Samitu u Beču je odlučeno da zemlje zapadnog Balkana uspostave regionalno energetsko tržište kroz uspostavljanje nacionalnih energetskih berzi, a koje će se na kraju integrisati u jedinstveno evropsko tržište. U skladu sa tim, Vlada Crne Gore je u junu prošle godine zadužila EPCG, COTEE i CGES da osnuju društvo sa ograničenom odgovornošću u cilju uspostavljanja berze električne energije u Crnoj Gori.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević