CNG doprinosi zaštiti životne sredine

Srbija

fiat 500 l metan kurir.rs

U okviru 52. Međunarodnog sajma automobila koji se održava od 20. do 29. marta 2015. godine na Beogradskom sajmu, kompanija „Fijat Krajsler automobili“ i „Naftna industrija Srbije“ predstavili su prednosti korišćenja prirodnog komprimovanog gasa (CNG).

Komercijalni direktor kompanije „Fijat Krajsler automobili“ gospodin Umberto Janućeli izjavio je da su prednosti u korišćenju komprimovanog prirodnog gasa pre svega zaštita životne sredine, jer se njegovim korišćenjem smanjuje emisija štetnih gasova u atmosferu za 23 odsto. On je govorio i o modelu automobila fijat 500L na metan koji se proizvodi u kragujevačkoj fabrici. Kako je istakao, ovo ekološko vozilo ima veoma nisku emisiju ugljen dioksida, a ekonomska ušteda je tolika da se za 4 godine može otplatiti vozilo.

Zamenik direktora Bloka Energetika u NIS-u gospodin Igor Korać istakao je da je prošle godine na Paliću pušteno u rad postrojenje „Naftne industrije Srbije“ za proizvodnju komprimovanog tečnog gasa koje je prvo ovakvo postrojenje u Republici Srbiji. Prema njegovim rečima, komprimovani prirodni gas se trenutno prodaje samo kroz sistem veleprodaje, a do kraja aprila bi trebalo da se počne i sa njegovom maloprodajom.

Sandra Jovićević

foto: kurir.rs