Članice i nečlanice OPEK-a blizu dogovora

Nafta

271001Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je da su države-članice i nečlanice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) blizu postizanja dogovora o stabilizaciji tržišta nafte i da on očekuje da će dogovor biti objavljen ovog meseca.

Članice OPEK-a mogu sazvati vanrednu sednicu da bi razgovarale o cenama nafte ako postignu konsenzus na neformalnom skupu u Alžiru ovog meseca, izjavio je generalni sekretar naftnog kartela Mohamed Barkindo tokom posete Alžiru, izvestila je u nedelju alžirska državna novinska agencija APS, a prenosi Rojters.

Maduro je juče u obraćanju na kraju samita Pokreta nesvrstanih na Ostrvu Margarita u Venecueli, na kome su se okupile diplomate kako bi razgovarale o tržištu nafte, rekao da je dogovor postao neizbežan.

„Imali smo dug bilateralni sastanak sa Ruhanijem. Blizu smo dogovora između članica i nečlanica OPEK-a“, rekao je Maduro na konferenciji za novinare.

Iranski predsednik Hasan Ruhani, koji je prisustvovao samitu, izjavio je da Teheran podržava svaki potez koji vodi stabilizacijhi globalnog tržišta nafte i povećanju cena, prema saopštenju iranskog ministarstva nafte, koje prenosi državna agencija Šana.

Venecuela se godinama zalaže za postizanje dogovora budući da ekonomija kojom upravlja država posrće zbog niskih cena nafte, i više puta je do sada najavljivala da je postizanje dogovora blizu, dodaje britanska agencija.

Članice OPEK-a će se sastati u Alžiru od 26. do 28. septembra na marginama Međunarodnog energetskog foruma, koji okuplja proizvođače i potrošače. Nečlanica OPEK-a, Rusija, takođe će učestvovati na forumu.

OPEK će verovatno oživeti razgovore o zamrzavanju nivoa proizvodnje nafte na sastanku sa proizvođačima izvan naftnog kartela u Alžiru, reklo je više izvora za Rojters.

Izvor: tanjug.rs

Vesna Vukajlović