Čista voda za “Decu Černobilja“

Foto: Johnny Mcclung

Austrijska organizacija za zaštitu životne sredine “Global 2000”, u okviru svog zalaganja protiv opasnosti i posledica nuklearne energije, pokrenula je projekat “Deca Černobilja“.

Ova organizacija od 1995. godine podržava različite dečije ustanove u istočnoj Ukrajini, dečje bolnice, porodilišta, domove za decu, predškolske ustanove i školske internate, tako što obezbeđuje lekove, odeću, obuću, školski pribor ali i čistu vodu.

Istočna Ukrajina je nekadašnji rudarski region u kojem je usled nedostatka odgovarajućih postrojenja za zaštitu životne sredine došlo da zagađenja zemljišta i podzemnih voda, a nuklearna katastrofa u Černobilju je doprinela takvoj situaciji.

“Global 2000“ je u poslednjih 25 godina u okviru projekta “Deca Černobilja“ instalirala 137 postrojenja za prečišćavanje pijaće vode u različitim ustanovama za decu i odgovorna je za njihovo održavanje i kontrolu.

Do sada je 150.000 dece i njihovih porodica dobilo pristup vodi koja ispunjava higijenske zahteve neophodne za oporavak bolesne dece i održavanje njihovog zdravlja. Priprema hrane sa čistom vodom takođe daje važan doprinos u prevenciji bolesti. 

Grad Beč podržava ovaj projekat već godinama i do sada je finansirao 100 postrojenja za prečišćavanje vode kao i 15 novih u 2020. godini. Ona su proizvedena u Austriji i biće isporučena u oblasti Harkov i Luhansk. Zavaljujući njima biće obezbeđena čista pijaća voda za još 20.000 dece, a postrojenja će dobiti devet škola, jedne jasle, jedan dom za decu i tri dečije bolnice.

“Voda je osnovna životna potreba i svaki čovek treba da ima pristup čistoj vodi za piće u neograničenim količinama, pogotovo deca. Nažalost to nije slučaj svugde u svetu, zato podržavamo projekat “Deca Černobilja“ iz ubeđenja“, izjavio je Paul Helmajer, rukovodilac Magistratskog odeljenja 31 “Bečkih voda”.

Izvor: Eurocomm-PR