Cirkus novog doba – Hologrami zamenjuju životinje

Pre nekog vremena, naš čitalac je na vest o dolasku pingvina u Beo zoo vrt na društvenoj mreži Fejsbuk ostavio sledeći komentar: „U 21. veku, u vremenu multimedijalnih sadržaja, hologramske tehnologije i čega sve ne, zoološki vrtovi ne bi trebalo da postoje. Odakle nam pravo da bilo koga držimo u zatočeništvu van prirodnog staništa?“ Svakako nije usamljen u svom stanovištu, a da li ste znali da je svet prema njegovim zamislima „oživeo“ u jednom cirkusu iz Nemačke?

Foto: YouTube (screenshot)

„Ronkali“ predstavlja prvi svetski cirkus po čijoj cirkuskoj areni, umesto pravih životinja, zahvaljujući laserskim projektorima, hodaju hologrami. Animacije su napravljene na kompjuterima i „osposobljene“ za trikove od kojih zastaje dah. Virtuelno prisustvo životinja na sceni nije ništa manje očaravajuće od onog realnog.

Cirkus „Ronkali“ postoji od 1976. godine.

Tigrovi, konji, majmuni i slonovi već decenijama unazad uveseljavaju ljude, a pre svega decu, svojim performansima u cirkusima širom sveta. Prosečan gledalac, ipak, ostaje nesvestan prizora iza svetala pozornice – životinja u kavezima, neretko mučenih.

Ponekad zvezde zoo vrtova dospeju u žižu interesovanja javnosti baš zato što žive u uslovima nedostojnim zvezda, te su tako mediji u februaru brujali o lavici iz Gaze kojoj je veterinar uklonio kandže s ciljem neutralisanja njene agresivne prirode i podsticanja prijateljskog odnosa prema ljudima.

Slični skandali su uzdrmavali i cirkuske šatre, te je iskorak u novo doba, koji je napravio „Ronkali“, svakako onaj koji bi i ostali zabavljači trebalo da slede.

Jelena Kozbašić