Cirkularna ekonomija je šansa za razvoj Srbije

U Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine juče je održana tematska sednica Zelene parlamentarne grupe posvećena promociji cirkularne ekonomije, kao novom ekonomskom modelu koji ima za cilj da pospeši domaći privredni razvoj udruživanjem ekonomskih potencijala, uz poštovanje standarda iz oblasti zaštite životne sredine.

Sednicu je podržao predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor, a zajednički su je realizovali Misija OEBS u Srbiji i Zelena parlamentarna grupa poslanika u Skupštini AP Vojvodine.

Pozdravljajući skup, predsednik Pastor je izrazio zadovoljstvo sednicom naglašavajući da je tema cirkularne ekonomije pun pogodak, jer se radi o izuzetno važnoj temi o kojoj se u javnosti malo zna. On je ocenio da je tematska sednica Zelene parlamentarne grupe posvećena predstavljanju cirkularne ekonomije u Srbiji doprinos naporima da se poveća svest o značaju tog vida privrednog razvoja i čestitao Zelenoj parlamentarnoj grupi i Misiji OEBS što su upriličili takav skup u pokrajinskoj Skupštini.

Zamenik Šefa Misije OEBS u Srbiji, Majkl Ujehara istakao je da je životna sredina bezbednosni termin, a resursi nisu bekrajni zato se uvođenjem koncepta cirkularne energije mogu eliminisati potencijalne opasnosti. Poenta je da se sa profitnog modela pređe na model samoodrživosti i ponovne upotrebe resursa. Vojvodina i Srbija su tu već napravile prve korake. Ovakva promena u privrednom razvoju Srbiju vodi u pravcu da postane lider u regionu.

Predsednica Zelene parlamentarne grupe u Skupštini AP Vojvodine Branislava Jeftić dodala je da sednica ima za cilj da promoviše značaj cirkularne ekonomije za održivi razvoj širom Srbije. Poznato je da je zelena ekonomija budućnost privrednog napretka i samoodrživosti i da donosi veliki broj novih radnih mesta. Zato smo ovde u Skupštini Vojvodine okupili veliki broj relevantnih činilaca koji će nas bliže upoznati sa konceptom i principima cirkularne ekonomije i njenim prednostima koje proističu iz uvođenja takozvanog čistog načina proizvodnje, održavanja i prometa proizvoda. Predstavljanjem primera dobre prakse, bićemo u prilici da vidimo smernice ka uvođenju i značajnijoj primeni cirkularne ekonomije u našoj nacionalnoj privredi, kazala je u svom obraćanju.

Na sednici je predstavljena aktuelna pozicija Srbije u ovoj oblasti, odnosno zakonski okviri, njihovo prilagođavanje standardima EU, predstavljene su obaveze koje proizilaze iz nove zakonske regulative, zatim strateški ciljevi, izazovi, dosadašnji rezultati, kao i naredni koraci.

izvor: skupstinavojvodine.gov.rs

Sandra Jovićević