Čips od meduza kao moguća osnova naše piramide ishrane

Foto-ilustracija: Pixabay

Azijati prave različite kulinarske poslastice od meduza. Svi ostali na svetu? I ne baš. Ipak, istraživači su pronašli način da ova gotovo prozirna morska stvorenja učine primamljivim ukusu većeg mnoštva ljudi, doprinoseći upotrebom meduza u ishrani opstanku planete. Od njih su napravili čips.

Ljigave bezukusne životinje u obliku kišobrana, neretko otrovne, ne zvuče kao jelo koje biste rado naručili u restoranu, zar ne? Međutim, s obzirom na rast populacije i potrebe za smanjivanjem konzumacije mesa i ostale hrane za čiju proizvodnju su potrebne ogromne količine energije, ljudi ulažu svoje kreativne napore u pronalaženje alternativnih izvora hranljivih materija. Još jedan podsticaj za ovaj proces je i smanjivanje kapaciteta tradicionalnog ribnog fonda kao posledica prekomernog ribolova.

Ispostavilo se da su jaki kandidati za osnovu naše piramide ishrane u budućnosti upravo meduze. Već sada svetskim vodama pliva ogroman broj njihovih jedinki, a kako okeani usled klimatskih promena postaju topliji i kiseliji, on će još da se povećava.

Danski naučnici razvili su metod pretvaranja ovih želatinoznih životinja u hrskavi čips u tek nekoliko dana. Ribari ne mogu da dočekaju da ih se otarase, jer ugrožavaju njihov plen.

Svoju studiju Danci su predstavili na 62. sastanku društva biofizičara, u San Francisku, u američkoj saveznoj državi Kaliforniji. Gelastu strukturu tela meduza transformisali su u proizvod koji hrska pod zubima zahvaljujući etanolu.

Za svoj izum očekuju interesovanje gastronoma. Ova grickalica obiluje hranljivim sastojcima, poput vitamina B12, magnezijuma i gvožđa. Još jedna prednost joj je i nizak nivo kalorija.

Prema Organizaciji za hranu i poljoprivredu, uskoro bismo mogli da svedočimo „pomeranju globalnog režima prehranjivanja od ribe ka meduzama“.

Jelena Kozbašić