Čipovana poslednja bela žirafa

Rezervat “Ishaqbini Hirola” iz Kenije, postavio je GPS uređaj jedinoj poznatoj beloj žirafi u svetu, da bi na taj način bila zaštićena od krivolovaca, objavio je pomenuti rezervat u saopštenju.

GPS uređaj će slati rendžerima, u razmaku od jednog sata, informacije o lokaciji na kojoj se nalazi, piše Bi-Bi-Si (BBC).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Save Giraffes Now (@savegiraffesnow)

Na taj način čuvari mogu u realnom vremenu da prate kretanje mužjaka žirafe.

Zašto je ova žirafa bele boje, za razliku od svojih žućkastih rođaka?

U pitanju je retko genetsko stanje poznato kao leucizam. Reč je o nemogućnosti ili delimičnoj nesposobnosti stvaranja melanina ili drugih pigmenata na koži.

Nažalost, ovaj mužjak je najverovatnije poslednji primerak svoje vrste jer su krivolovci marta ove godine ubili njegovu ženku i sedmomesečno mladunče.

Glavno telo za zaštitu žirafa u Keniji, obavestilo je javnost da će na sve načine doprineti naporima da se zaštiti ova “jedinstvena divljač“.

Bele žirafe su prvi put primećene u Tanzaniji, a samo nakon dva meseca i u Keniji, marta 2016. godine.

Žirafe su najviši, poznati, sisari na svetu koji žive u više od 15 afričkih zemalja, a krivolovci ih love zbog njihove kože i mesa, što je doprinelo tome da u poslednjih 30 godina nestane, otprilike 40 odsto populacije žirafa u svetu, prema podacima AWF-a (Afričkog instituta za divlje životinje).

Procenjuje se da je danas u svetu preostalo oko 68.293 primeraka ove vrste sisara, a Međunarodno udruženje za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN) proglasilo ih je ugroženom vrstom i uvrstila ih na svoju “crvenu listu”.

Jovana Canić