Čile otkazao Konferenciju UN o klimatskim promenama usled masovnih protesta širom zemlje

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Predsednik Čilea Sebastijan Pinjera je, usled haosa izazvanih višednevnim masovnim protestima širom zemlje, otkazao dva izuzetno važna politička događaja, a jedan od njih je i Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, zakazana za decembar u glavnom gradu Santjagu.

Foto: Screenshot (Twitter)

„Ovo je bila izuzetno teška odluka koja nam pričinjava ogromnu bol“, objasnio je Pinjera u televizijskom obraćanju, dodavši da predsednik uvek treba da stavi potrebe svog naroda iznad ostalih.

Nezadovoljni ekonomskom nejednakošću, Čileanci su izašli na ulice, a u nemirima je više desetina ljudi poginulo i stotine su povređene, a pod naletom razjarenih stanovnika, stradala su i predstavništva kompanija, prodavnice, fabrike i infrastruktura. U sukobu sa protestantima, koji između ostalog zahtevaju i unapređenje kvaliteta usluga javnih ustanova, policija koristi i suzavce i vodene topove.

Pregovarači o klimi pri Ujedinjenim nacijama traže novu lokaciju za konferenciju. U istoj su poziciji i zvaničnici koji je u novembru trebalo da u prestonici ove južnoameričke zemlje vode razgovore o ekonomskim odnosima na globalnom nivou. Očekivalo se da će sastanak rezultovati i ublažavanjem trgovinske napetosti između Amerike i Kine.

Jelena Kozbašić