Četvrtina insekata već je izumrla tokom poslednjih 30 godina

Insekti su izuzetno raznovrsne životinje čiji broj jedinki i do 17 puta veći od broja ljudi.

Iako se već dugo govori o problemu ugroženosti insekata i padu njihove populacije, poslednja studija je pokazala kolika je zapravo opasnost od apokaliptičnog scenarija za ova bića. Do sada je zabeležen pad od 25 odsto u poslednjih 30 godina.

Foto-ilustracija: Unsplash (Clément Falize)

Naučnici su proučavali vrste na oko 1.700 lokacije, kombinujući brojna dugoročna istraživanja. Primetili su porast broja slatkovodnih insekata za 11 odsto svake decenije nakon akcija čišćenja zagađenih reka i jezera. Ipak, ova grupa insekata čini tek 10 odsto vrste i među njima nema oprašivača.

Ne treba zaboraviti da naša ishrana umnogome zavisi od insekata, kao glavnih oprašivača. Pritom, oni predstavljaju hranu drugim vrstama i recikliraju prirodni otpad.

U nekim područjima, kakav je slučaj sa Južnom Amerikom, južnom Azijom i Afrikom, stanje među populacijom insekata nije dovoljno proučeno, a ne ide im „na ruku“ što se urbanizacijom ubrzano uništavaju divlja staništa brojnih vrsta. Dodatnu opasnost za insekte predstavljaju i pesticidi, ali i veštačka svetla. Kod nekih vrsta dodatni negativan uticaj mogu da izazivaju klimatske promene, odnosno varijacije u temperaturama i količini padavina, ali ipak je uticaj relativan u zavisnosti od vrste.

Međutim, prema još jednom skorašnjem istraživanju u Sjedinjenim Američkim Državama, porast nivoa ugljen-dioksida smanjuje hranljive sastojke u biljkama, a dodatno oštećeuju i pčelinje košnice.

Foto-ilustracija: Unsplash (Martin Oslic)

Trend opadanja populacije insekata najviše se primećuje u Evropi, naročito u Nemačkoj, gde su neke studije slučaja pokazale pad od 75 odsto u poslednje tri decenije.

Ipak, najnovija sprovedena studija objavljena u časopisu „Science“ trudi se da bude sveobuhvatna i da prikaže „širu“ sliku.

Mnogi istraživači se teše povećanjem slatkovodnih vrsta, te pretpostavljaju da nije kasno da se situacija promeni i za ostale insekte.

Dodatnu nadu pruža to što većina vrsta insekata ima izuzetno veliko potomstvo, što znači da ukoliko promene uslove ili stanište na način koji odgovara njihovom razvoju, brzo se mogu primetiti pozitivne promene.

Jelena Cvetić