Četvrta tužba protiv Španije zbog smanjenja podrške OIE

Svet

termo solarna elektranaUjedinjeni Arapski Emirati podneli su tužbu 11. februara ove godine protiv Španije zbog toga što je drastično smanjila premije za solarne termalne elektrane. Ovo je četvrta po redu tužba protiv ove zemlje zbog toga što je smanjila podršku projektima u oblasti OIE, a podneta je Međunarodnom centru za rešavanje investicionih sporova (International Center for the Settlement of Investment Disputes (ISDIC)) u Vašingtonu.

Predmet ove tužbe je solarna termalna elektrana „Gemasolar“ koja se nalazi u Sevilji u Španiji, a kojom upravlja „Masdar“, ogranak „Mubadala Development Company“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ova elektrana je puštena u rad u oktobru 2011. godine, a njena snaga je oko 20MW. Godišnje može da proizvodi oko 110GWh električne energije.

Španija je smanjila premije u oblasti obnovljivih izvora energije zbog toga što mora da smanji tarifni deficit, odnosno razliku između cene proizvodnje električne energije i onoga što oni mogu naplatiti klijentima, a predviđa da će ovim merama uštedeti 1,75 milijardi evra.

S.J.