Četvrta REMOO konferencija u Ljubljani u novembru

Svet

REMOO 2014 (1)

Od 12. do 13. novembra 2014. godine u Ljubljani u Sloveniji biće održana četvrta po redu godišnja konferencija REMOO (Regional Energy Mix and Outloook Options).

Na ovoj konferenciji govoriće se o energetskoj infrastrukturi, pre svega o tome da postojeće zalihe fosilnih goriva neće moći da zadovolje sve veće zahteve tržišta, kao i o njihovom štetnom dejstvu na okolinu (efekat staklene bašte). Biće reči i o tome da li će Evropska unija moći da postigne cilj da do 2020. godine koristi 20 odsto energije iz obnovljivih izvora kao i o predlogu Uredbe o smernicama za trans-evropske energetske infrastrukture koju je usvojila Evropska komisija kako bi osigurala da do 2020. godine budu završene strateški važne energetske mreže i objekti za skladištenje.

Raspravljaće se i o nuklearnoj energiji, projektu “Južni tok, regionalnoj energetskoj infrastrukturi, tehnologijama i modeliranju za rešavanje mrežne tranzicije, finansiranju energetske infrastrukture.

Na konferenciji će učestvovati vodeći stručnjaci iz devet zemalja Evrope, a na otvaranju će govoriti potredsednik “ICO SEE” iz Nemačke gospodin Zoran Stošić, direktor sekretarijata Energetske zajednice gospodin Janez Kopač iz Austrije i direktor slovenačke kompanije “GEN-energija” gospodin Martin Novsak.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti do 21. septembra ove godine; rad se moze prijaviti do 29. septembra ove godine, dok će registracija biti izvršena do 10. oktobra 2014. godine.

Inače, prošle godine konferencija REMOO (Regional Energy Mix and Outloook Options) održana je u Beogradu od 16. do 17. septembra.

Sandra Jovićević

foto:renecon