Četiri javne zgrade u Beogradu prema standardima energetske efikasnosti

Foto-ilustracija: Pixabay

Povodom utvrđivanja dalje dinamike razvoja projekta termalne rehabilitacije četiri javne zgrade u Beogradu, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić održao je u četvrtak sastanak kojem su prisustvovali direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj Žužana Hargitai i njen saradnik Meran Lukić, šef Sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Ingve Engstroem, kao i Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike sa saradnikom.

Na sastanku su dogovoreni detalji o daljoj dinamici i fazama realizacije ovog značajnog projekta zahvaljujući kojem će Beograd konačno imati Hitnu pomoć, Gradsku biblioteku, Studentsku polikliniku i Stacionar po evropskim standardima, rekao je gradonačelnik.

Projekat je vredan 16 miliona evra, od čega je 11 miliona evra obezbeđeno iz bespovratnih sredstava Evropske unije, a ostatak sredstava iz kredita EBRD-a.

Prema rečima gradonačelnika ovo je prvi projekat koji je Grad Beograd dobio iz Instrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije (IPA) i uz  podršku nadležnog Ministarstva za evropske integracije, a koji je u skladu sa strateškim opredeljenjem Grada koje se odnosi na razvoj zelene prestonice.

Ovo je osnov daljih akcionih planova za „zeleni grad” i održivu klimu i enegriju, koje je Beograd nedavno stavio na javni uvid. Ovim projektom će se značajno smanjiti potrošnja energije u skladu sa principima energetske efikasnosti, a koncept termalne rehabilitacija zgrada deo je šire ideje održivog razvoja i borbe protiv klimatskih promena.

Energetski portal