Češka uvodi zakon po kom 85 odsto namirnica mora da bude domaćeg porekla?

Hrana

Photo-illustration: Pixabay

Češka vladajuća stranka Ano i krajnje desni SPD predložili su amandman Zakona o hrani, koji bi obavezao trgovce da do 2027. godine najmanje 85 odsto prehrambenih proizvoda na policama prodavnica mora da bude češkog porekla.

Nedopustiva državna intervencija? 

Poslovni lobiji su sa ogromnim nezadovoljstvom dočekali ovaj predlog, a Privredna komora Češke ga je nazvala nedopustivom državnom intervencijom, koja će izazvati poremećaj na tržištu, pogoditi male trgovce i smanjiti kvalitet hrane.

„Zaustavljajući uvoz prekršilo bi se pravilo tržišta Evropske unije, a slične zakone komisija je već odbila u Rumuniji i Bugarskoj“, napomenuli su.

U kritikama ovog predloga ističe se i činjenica da Češka nije samoodrživa u velikom broju osnovnih namirnica, uključujući voće i povrće kao i svinjetinu i piletinu.

Deutsche Welle navodi podatak da se u Češkoj proteklih godina dogodio rast velikih kompanija na štetu malih farmera. Ističe kako je 90 odsto subvencija isplaćeno za 20 odsto poljoprivrednih proizvođača pa se javila sprega vlasti i dela poljoprivredne industrije.

Photo-illustration: Unsplash

Sve u korist „velikih“?

„Kvota za češku hranu bila bi korisna za velike poljoprivredne kompanije poput Agroferta, dok male farme nemaju mogućnost snabdevanja trgovina širom zemlje“, rekla je političarka Marketa Adamova, trenutna čelnica TOP 09 i dodala kako težnja za ograničavanjem uvoza nije ništa novo, ali da se sve više ubrzava pod vladom premijera Andreja Babisa koji je i sam osnivač Agroferta.

Kratko podsetimo, Babis je vlasnik grupe Agroefort, prehrambenog, hemijskog i energetskog lanca koji kontroliše ceo ciklus uzgoja i obrade uljane repice. Pored toga, proizvodi i đubrivo i pesticide, a takođe prodaje alate za uzgoj i biljku pretvara u biodizel.

Iako je češki ministar poljoprivrede Miroslav Toman jedan od onih koji su podržali spomenuti amandman, za lokalne medije komentarisao je da na taj način hrana ne bi hiljadama kilometara putovala u zemlju, čime bi se zaštitila okolina, njegovo ministarstvo još uvek razmatra predlog i traži dodatne ideje kako prikupili hranu od „lokalaca“.

Ipak, ove rasprave češkim građanima malo znače, prvenstveno onima koji rade u poljoprivrednoj industriji. Oni žele da njihovi proizvodi budu zaštićeni od navale jeftine inostrane hrane upitnog kvaliteta.

Izvor: Agroklub