Černobilj – 30 godina od nuklearne katastrofe

Vesti | Svet | Nuklearna energija

cerNa današnji dan 1986. godine, u 01.23 po moskovskom vremenu odjeknula je eksplozija koja je uništila četvrti reaktor nuklearne elektrane Černobilj, raznela krov i poslala oblak radioaktivnog materijala koji se raširio izvan granica Ukrajine i kontaminirao veliki deo Evrope. Rano jutros oglasile su se sirene u isto vreme kada se desila prva eksplozija u sovjetskoj nuklearki kod Černobilja pre 30 godina, čime je počelo obeležavanje godišnjice najveće nuklearne katastrofe u istoriji čovečanstva.

Pre 30 godina reaktor broj četiri eksplodirao je duboko unutar atomske centrale „Lenjin“ u Černobilju, pokrenuvši najgoru nuklearnu katastrofu koju je svet video. Buknuli su požari, a nuklearno gorivo gorelo je duže od deset dana oslobađajući radioaktivnost jednaku eksploziji najmanje 200 bombi bačenih na Hirošimu.

Prva eksplozija pokrenula je lančanu reakciju, koja je praćena oslobađanjem velike količine radioaktivnog otpada u atmosferu. Površinu od oko 147.000 kvadratnih kilometara – područja Ukrajine, Rusije i Belorusije sa oko šest miliona stanovnika – prekrio je oblak nuklearne prašine.

U eksploziji stradala su dva radnika elektrane, a narednih dana od posledica radijacije još 28 osoba. Pripjat nije bio odmah evakuisan. Stanovnici su se bavili svakodnevnim aktivnostima ne sluteći kakav užas se dogodio svega nekoliko kilometara dalje. Posle pet sati, na desetine ljudi se razbolelo.

Vesna Vukajlović

www.blic.rs i www.sputniknews.com