Centralno postrojenje za preradu otpadnih voda u Vrbasu i Kuli

Svet

veliki backi kanal

Između predstavnika opštine Vrbas i opštine Kula protekle nedelje održan je sastanak o izgradnji postrojenja za preradu otpadnih voda. Na sastanku je bilo reči o formiranju zajedničkog preduzeća dve opštine koje će upravljati Centralnim postrojenjem za preradu otpadnih voda.

Sastanku je prisustvovala i predstavnica MISP tima gospođa Sanja Vemić koja je izjavila da će ovaj projekat trajati godinu dana tokom kojih će biti pripremljena odgovarajuća dokumentacija u saradnji sa opštinama Vrbas i Kula, a biće izrađena i poslovna strategija kao i višegodišnji poslovni plan. Gospođa Vemić je dodala da će biti određena i cenovna politika kako bi se uspostavila održivost sistema.

Član Opštinskog veća zadužen za komunalne delatnosti gospodin Duško Ćutilo izjavio je da je cilj ove dve opštine stvaranje funkcionalnog preduzeća koje će upravljati Centralnim postrojenjem za preradu otpadnih voda kako bi se obezbedila njegova puna učinkovitost.

Podsetimo, ugovor o izgradnji ovog postrojenja potpisan je 2011. godine sa predstavnicima Evropske Unije, a vrednost projekta je više od 15 miliona evra. Krajem prošle godine izgrađen je magistralni kolektor između Kule i Vrbasa, a završetak radova na izgradnji centralnog kolektora očekuje se krajem 2014. godine.

Ovo postrojenje bi trebalo da prikuplja sve sanitarne i industrijske vode kao i otpadne vode iz domaćinstava koji su priključeni na mrežu kanalizacije, a zatim da ih prerađene ispušta u Veliki bački kanal.

MISP predstavlja program podrške razvoju infrastrukture lokalne samouprave koji finansira Evropska unija.

Sandra Jovićević

foto:pticica.com