CENTAR ZA RAZVOJ IDEJA: Promocija ekologije kroz kulturna dešavanja

Srbija | Održivi razvoj

Foto: Centar za razvoj ideja

Beogradska nevladina organizacija Centar za razvoj ideja nekoliko godina unazad uspešno realizuje raznovrsne aktivnosti koje promovišu ekologiju i održivi razvoj. Posetili smo njihov poslednji multimedijalni događaj, veče ekomentaraca „Priroda govori“, posvećen ekološkim dokumentarnim filmovima, te vam prenosimo utiske.

Uz taktove pesama poznatih muzičara, koji su istovremeno glasnogovornici i promoteri ekologije, poput benda One Republic i Stinga, i punu baštu posetilaca kluba Polet, veče je započeto projekcijama kratkometražnih dokumentarnih filmova.

Tokom večeri, prikazani su filmovi „Posle bombi“, „U ime života“, „Plodovi zime“, „How Much Plastic is in the Ocean?“ i „Plastic Island“. Jedan od primarnih ciljeva večeri bilo je razmatranje globalnih ekoloških problema i njihovo približavanje prisutnima. U pauzama između projekcija, u razgovoru sa rediteljem Boškom Savkovićem, prisutni su se dotakli različitih tema i aspekata u oblasti ekologije poput otpada, reciklaže, zagađenja voda i zemljišta. Ujedno, ovaj razgovor bio je i prilika da se iz prve ruke sazna koliko je izazov pravljenje ekoloških dokumentaraca u Srbiji.

Boško Savković pokrenuo je „SILAFest„, prvi domaći filmski festival posvećen istovremeno ekologiji i turizmu, koji se tradicionalno održava u Velikom Gradištu. Od 2010. godine, festival je zvanično uvršten u 12 najprestižnijih svetskih festivala turističkog i ekološkog filma u izboru Svetske federacije turističkog filma (CIFT). Njegov film „Plodovi zime“ osvojio je Gran pri za najbolji eko-turistički film na svetu 2011. godine, dok je film „Posle bombi“ osvojio nagradu Srebrni delfin na Kanskom festivalu u kategoriji za ekološki dokumenatrni film i Gran pri CIFFT-a za najbolji turistički film u svetu.

Foto: Centar za razvoj ideja

Centar za razvoj ideja nevladina je organizacija, čiji je cilj da kroz podsticanje razvoja kreativnih ideja kod mladih, unapredi njihov položaj u društvu, ukaže na aktuelne probleme i ujedno realizuje različite edukativne programe, uglavnom u oblastima preduzetništva, kulture i ekologije.

Mladi ljudi iz Centra za razvoj ideja počasni su gosti spomenutog „SILAFesta“, koji se ove godine održava od 28. avgusta, do 2. septembra.

T. B. i M.N.