Centar za ekologiju i održivi razvoj tražio od EBRD da otpiše dug Srbije za otplatu potopljene mehanizacije u „Kolubari“

Svet

indexNa pitanja novinara “Kurira“ zbog čega „Centar za ekologiju i održivi razvoj“ (CEKOR) pokušava da ubedi EBRD da Srbiji ne odobri pomoć za saniranje štete od poplava u energetici kako bi se što pre obnovila proizvodnja uglja i struje i smanjila šteta po EPS i državu zbog uvoza struje; koji su motivi CEKOR-a da otovoreno radi protiv interesa države i da li iza zahteva EBRD da ne investira u proizvodnju struje iz uglja u Srbiji stoji konkurencija EPS-a, odnosno trgovci strujom i proizvođači struje iz obnovljivih izvora energije, CEKOR je svoje odgovore objavio na svom zvaničnom sajtu. Energetski portal ih u celosti prenosi.

“CEKOR pokušava da ubedi i EBRD i ostale donatore da Srbiji obezbede što je moguće veću i delotvorniju pomoć kako bi se zemlja osposobila da proizvodi dovoljno struje i grejanja a da pri tome ne utiče štetno na zdravlje i život građana Srbije.

Tražili smo od EBRD da otpiše dug Srbije vezan za EBRD kredit kojim se otplaćuje mehanizacija za kopanje uglja koja je potopljena i koja je neupotrebljiva. Želimo da se EBRD usmeri na sanaciju energetskog sektora.

Vlada Srbije nastoji da ostvaruje obaveze koje je Srbija prihvatila u procesu pristupanja EU i CEKOR  nastoji da pomogne taj napor. Isto kao i Vlada Srbije, mi smatramo da je poboljašanje zdravlja stanovništva najznačajniji nacionalni cilj a da se može ostvariti domaćim reformama i uz međunarodnu pomoć. Vladi je poznato da su troškovi zdravlja usled spaljivanja lignita veći od vrednosti tako proizvedene energije a da Srbija raspolaže obnovljim resursima energije koji su značajni u Evropskim razmerama. Korisćenje tih resursa i poboljašanje energetske efikasnosti omogućavaju i rast zaposlenosti što je takođe cilj Vlade.
Nadam se da je iz navedenog jasno da ne radimo protiv interesa građana i cele SRBIJE nego u njihovom interesu isključivo!”

Energetski portal

izvor/foto:cekor